Editura Evenimentul si Capital

Campania EvZ „Vizitați România”. Biserica de sub ape

Autor: | | 0 Comentarii | 4608 Vizualizari

În fiecare an, în prima duminică a lunii august, sute de locuitori se adună pe malul lacului Bezid și privesc în apele, de unde se ivea doar turla unei biserici. Acolo, sub ape, sunt casele lor, sunt ulițele pe care mergeau după apă sau în vecini. Acolo, sub ape, sunt amintirile pe care le-au lăsat când au fugit, după ce au fost anunțați că sătucul lor va fi înghițit de ape. Era prețul pe care 180 de familii l-au plătit pentru a salva de la inundații alte localități.

Povestea satului scufundat a început de la inundațiile cumplite care loveau sistematic zona. Apele părâului Cuşmed, care aducea din amonte viituri cumplite măturau, de douătrei ori pe an, casele din cinci localităţi aflate în zonă. În plus, Cușmed se vărsa în Târnava Mică și inunda și un oraș, Târnăveni. În anul 1975 specialiștii au decis că singura soluție este construirea unui baraj. Acesta putea fi realizat doar dacă tot satul ar fi fost acoperit de ape. Au fost proteste mari, iar lucrările au fost sistate în 1977. Comuniştii nu au renunţat la idee şi s-au reapucat de lucru în 1984. Barajul a fost ridicat. În 1989, toate casele din Bezid, inclusiv Bisericile (Reformată, Unitariană, Ortodoxă și Catolică) au fost scufundate.

Simbolul toleranței între religii

Oamenii nu au crezut nicio clipă că au fost de folos altora și mereu au considerat că au fost persecutați. Ei credeau că s-a dorit distrugerea unei comunități care era, pentru acea perioadă, deschisă către mentalitățile Vestului, o comunitate care excela prin toleranță. Pe singurul zid ce a rămas în picioare este o placă memorială pe care scrie: „Acum, satul Bezidul-Nou se află pe fundul lacului. Foştii locuitori ai celor 180 de case, răspândiţi prin lume, îl plâng şi azi. Slujitorii servili ai fostei dictaturi l-au demolat şi l-au inundat. Astfel au desfiinţat o comunitate unică din punct de vedere istoric şi religios – în care au trăit laolaltă familii de diferite naţionalităţi şi credinţă, în deplină înţelegere şi bună pace, de-a lungul secolelor. Rugile romano-catolicilor, unitarianilor, greco-catolicilor şi ale sabatarianilor ardeleni s-au muţit pentru totdeauna. Acest loc să fie simbolul toleranţei între religii“.

S-au mutat în cutii de chibrituri

Ce pensie are Florin Piersic! Nimeni nu astepta la o asa SUMA! Cati BANI ia in fiecare luna marele actor

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI