CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte". Controverse și gafe. Ponta vrea să deschidă drumul spre China

Cel mai mare scandal în care liderul PSD a fost implicat este legat de acuzațiile potrivit cărora a plagiat teza de doctorat. El a scăpat fără să piardă capital politic și fără să demisioneze, așa cum au procedat, în situații asemănătoare, politicieni occidentali.

Victor Ponta a fost protagonistul unui scandal care l-a determinat să-şi modifice CV-ul. Universitatea din București a confirmat faptul că premierul a plagiat. Parchetul General l-a exonerat de orice răspundere, decizând neînceperea urmăririi penale. Scandalul a avut loc pe fondul crizei politice din vara lui 2012.

Relația cu China

Discursul cu accente antioccidentale pe care l-a avut Ponta în timpul crizei politice de atunci a atras atenția şi asupra orientării sale în materie de politică externă, fiind acuzat de adversarii săi că doreşte să reorienteze România către Rusia şi China.

De altfel, înainte de campania electorală, la sfârşitul lunii august, premierul s-a aflat într-o vizită de trei zile în China, de unde a anunțat „marele proiect” al căii ferate București-Iași-Chișinău.

Un alt scandal a fost declanşat de decizia sa de a modifica regulile jocului politic în sensul legalizării migrației primarilor, cu doar o lună înaintea campaniei, pentru o perioadă de 40 de zile. Scopul urmărit a fost acela de a-şi maximiza şansele în alegeri prin cooptarea edililor din tabăra Opoziției.

Victor Ponta şi soția sa, Daciana Sârbu, au o avere estimată la 1,15 milioane de euro, constând, printre altele, în patru apartamente şi trei case, trei autoturisme şi conturi bancare. Problema este că cele şapte imobile nu sunt menționate integral în declarația de avere a premierului, care era obligat să treacă şi propritățile soției.

Opoziția a sesizat ANI în legătură cu acest aspect. Preşedintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, declara, în 10 octombrie, că sesizarea este gestionată la fel ca oricare alta care ajunge la ANI.

Atac la religia și naționalitatea lui Iohannis

Președintele PSD a fost acuzat că se folosește de religia sa ortodoxă, în contrast cu religia luterană a lui Iohannis. „Nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox”, a spus Ponta. În iulie, premierul a mers la Cotroceni pentru a explica reducerea CAS-ului. Șeful guvernului a făcut istorie când a fost întrebat ce face cu MTO-ul. „Poftiți?”, a spus Ponta, derutat.

Popcorn și guvernare

„La primul tur mă uit cu popcorn și băutură răcoritoare”, a anunțat Victor Ponta, în august, după o întâlnire a activului de partid, în Delta Dunării. Declarația sa a provocat multe controverse, fiind interpretată ca o formă de abandon al guvernării. O gafă istorică pe care a făcut- o premierul în această campanie a fost de Ziua Armatei, la Carei. „Regele Ferdinand? - primul rege al României”, a spus Ponta, uitând că primul rege al României a fost Carol I.

„Toți elevii știu să folosească o tabletă, un telefon”

A provocat discuții declarația în care liderul PSD vorbea despre faptul că toți elevii din clasele primare vor avea tablete pe care vor putea descărca manualele digitale, presa fiind plină de relatări despre școli cu toaleta în curte sau fără aviz sanitar. Altă gafă, taxată în tabloidele britanice, a fost modul în care Ponta a colectat like-uri pentru pagina sa de Facebook de pe urma popularității Simonei Halep.