Campania electorală în diaspora dăunează relațiilor Turciei cu UE

Campania electorală în diaspora dăunează relațiilor Turciei cu UE

Președintele turc a avertizat Olanda că „va plăti prețul“ pentru înrăutățirea relațiilor bilaterale, după ce doi miniștri turci nu au avut voie să intre în țară

Doi oficiali de la Ankara nu au putut să se adreseze minorității turce din Rotterdam, sâmbătă. Avionului la bordul căruia se afla ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, i s-a interzis să aterizeze, iar ministrul turc al Familiei, Betul Sayan Kaya, a fost escortată până la granița germană.

Guvernul de la Haga a explicat că astfel de manifestații de susținere a lui Erdogan ar crește tensiunile în țară, cu câteva zile înainte de alegerile din Olanda.

Relații problematice

Ne puteți urmări și pe Google News

Legăturile Turciei cu mai multe țări europene au devenit mai încordate, din cauza mitingurilor care urmăresc să-i crească popularitatea lui Erdogan, în rândul imigranților turci cu drept de vot din afara granițelor, înainte de referendumul privind creșterea puterilor constituționale ale președintelui.

Mevlut Cavusoglu a numit Olanda „capitala fascismului“, după ce i s-a refuzat intrarea. Erdogan a acuzat Germania de „practici naziste“, după ce mitinguri similare au fost anulate, cuvinte despre care Angela Merkel a spus că sunt „inacceptabile“.

În schimb, francezii au permis un miting al turcilor în Metz, pentru că „nu reprezintă un pericol pentru ordinea și liniștea publică“, dar ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a cerut Turciei să evite provocările.

Duelul declarațiilor a continuat, Erdogan acuzând Occidentul de „islamofobie“ și cerând organizațiilor internaționale să impună sancțiuni Olandei. „Am crezut că nazismul s-a închieat, dar am greșit. Nazismul trăiește în Vest“, a spus el.

Referendum pentru Erdogan

În 16 aprilie, Turcia organizează un referendum important, în care se decide dacă se schimbă sistemul politic din republică parlamentară în republică prezidențială, conferind mai multe puteri șefului statului: numește miniștri, pregătește bugetul, judecători, adoptă legi prin decret prezidențial, e singurul poate instaura starea de urgență și poate demite Parlamentul.

Există 5,5 milioane de turci care trăiesc în afara țării, 1,4 milioane de alegători fiind doar în Germania, iar campania „Da“ speră să-i atragă de partea lui Erdogan.

Au fost planificate manifestații electorale în statele în care trăiesc comunități importante de turci: Germania, Austria și Olanda. Acestea însă se tem din motive de securitate să aprobe organizarea lor. De altfel, multe țări europene au criticat arestările în masă și concedierea a 100.000 de funcționari publici în Turcia, după puciul eșuat din 15 iulie 2016.