Evenimentul ZileiActualitateCamorra, îngenunchiată! Șefa Mafiei a murit. Pupetta a fost prima femeie care a condus cel mai periculos clan. Detalii fascinante. FOTO

Camorra, îngenunchiată! Șefa Mafiei a murit. Pupetta a fost prima femeie care a condus cel mai periculos clan. Detalii fascinante. FOTO

Camorra, îngenunchiată! Șefa Mafiei a murit. Pupetta a fost prima femeie care a condus cel mai periculos clan. Detalii fascinante. FOTO
Pupetta a avut o faimă sinistră înainte de a deveni Prima Doamnă a Camorrei. Assunta Maresca, fiica unui contrabandist și văduvă a unui alt criminal, Pasquale Simonetti, cunoscut sub numele de Pascalone 'e Nola, a murit în Castellammare di Stabia, orașul ei natal, în urma unei boli.

Pentru a răzbuna asasinarea soțului ei – care a avut loc la 15 iulie 1955, în timp ce era însărcinată cu primul ei copil –  Pupetta l-a ucis pe presupusul instigator al acelui raid mortal. A tras și l-a lăsat pe Antonio Esposito mort pe teren. Se spune că ar fi fost ajutată, dar ea nu a recunoscut niciodată pentru că „codul tăcerii” este respectat indiferent de situaţie.

Pupetta Maresca, prima femeie șefă a Camorrei, a murit  la vârsta de 86 de ani

Nu a fost doar lipsită de scrupule în mediul criminal: aspectul ei frumos, decretat în urma unui într-un concurs de frumusețe local, și ambiția de a-și câștiga titlurile în reviste au împins-o să încerce pe drumul cinematografiei.

Ea a fost protagonista în anii şaizeci a unui film inspirat din povestea ei. Mai precis, în 1967 a avut o experiență ca actriță de film jucând în filmul Delitto a Posillipo, regizat de Renato Parravicini, vag inspirat de viața ei.

Pupetta Maresca în acţiune – Foto din tinereţe

Cu toții spun că avea înclinația spre a comanda, avea cunoștințe periculoase, i s-au pus în cârcă tot felul de acuzații – inclusiv de crime – dar a fost achitată. De vreo douăzeci de ani a spus că s-a dedicat doar magazinelor sale de îmbrăcăminte, din Castellammare. Depusese armele Camorra. Dar „faima” ei a continuat să o urmărească mereu. Blestemele au ajuns-o, spun localnicii.

La mijlocul anilor 1950, când avea 18 ani și era însărcinată în șase luni, ea l-a urmărit pe Antonio Esposito, șeful Camorra care ordonase asasinarea soțului ei, și l-a împușcat în plină zi, pe o stradă din Napoli.

Anchetatorii au suspectat atunci că în această acțiune au fost implicate mai multe persoane, dar, dornică să-și stabilească statutul și să-și apere poziția în lumea interlopă din Napoli, Maresca a susținut întotdeauna că nu a ajutat-o nimeni.

Assunta Maresca, înainte să moară

Pupetta a spus instanței: „Aș face-o din nou!”

Maresca a născut în închisoare, iar după eliberare, 14 ani mai târziu, s-a reîntâlnit cu fiul ei, Pasqualino. Viața ei privată a continuat să fie tumultuoasă. S-a mutat la traficantul de droguri și arme Umberto Ammaturo, cu care a făcut gemeni. Dar Ammaturo era gelos pe Pasqualino, care avea ambiții să se ridice în Camorra.

Pupetta Maresca a fost acuzată și că a fost instigatorul uciderii lui Ciro Galli (omul lui Raffaele Cutolo) în 1981. Maresca l-a contestat deschis pe Cutolo în timpul unei conferințe de presă și în același an a fost arestată alături de Ammuturo pentru uciderea lui Aldo Semerari, un criminalist și cunoscut neofascist. Procurorul a cerut condamnarea pe viață, dar a achitat din lipsă de probe.

Pupetta era frumoasă şi nemiloasă

Când Pasqualino avea 18 ani, în ianuarie 1974, s-a dus să-l întâlnească pe Ammaturo pe un șantier pentru pasajul din Napoli și a dispărut. Mama lui a bănuit că iubitul ei l-a ucis pe băiat și i-a îngropat trupul în ciment. Până la urmă, nu l-a părăsit pe acesta, pentru că voia să-ți protejeze gemenii. Singura fată dintr-o familie de patru frați, Maresca ar fi arătat porniri violente încă din copilărie, când și-a atacat un coleg de clasă, rănindu-l grav.

„Nașele” din Napoli au avut întotdeauna o faimă mai mare decât omologii lor din Cosa Nostra siciliană. În anii 1970 și 1980, Rosetta Cutolo, „Ochi de gheață”, sora criminalului în serie și șef al mafiei Raffaele, ar fi condus, de fapt, organizația criminală a fratelui ei, în timp ce acesta era în închisoare. Anna Mazza, cunoscută drept „Văduva Neagră”, a fost acuzată că și-a antrenat cei patru fii să fie ucigași. Erminia Giuliano, cunoscută drept „Celeste” datorită ochilor albaștri, a preluat funcția de șefă a clanului Giuliano, după arestarea fratelui ei Luigi.

Mai multe filme au fost realizate despre Pupetta

Unele filme au fost dedicate vieții lui Pupetta Maresca, printre care The Challenge (1958) de Francesco Rosi, The Pupetta Maresca case (1982) de Marisa Malfatti și Riccardo Tortora. Pupetta – Curaj și pasiune, un film de televiziune de Luciano Odorisio (2013), în care Manuela Arcuri o interpretează pe Assunta Maresca într-o mini-ficțiune în patru episoade, scrie ilvaloreitaliano.it.


Accesează: