Dezbaterile și votul de ieri din Camera Deputaților pe legile de modificare a Codului Penal și Codului de procedură penală au produs un adevărat haos în Camera Deputaților, for decizional. Legile au fost adoptate cu 180, respectiv 181 de voturi, însă parlamentarii Opoziției, pe lângă vociferări și cuvinte grele la adresa celor care au votat pentru, promit că nu se opresc aici. Până când vor contesta, din nou, legile la Curtea Consituțională, ei se vor plânge Comisiei de la Veneția. O delegație a forului se află astăzi în România și se oprește și la Camera Deputaților.
„Comisia Iordache” a dat, marți, avizul pe legile pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală în acord cu deciziile Curții Constituționale din octombrie 2018. Disputele între parlamentarii Puterii și Opoziției au început încă de la comisie, unde protagoniști au fost senatoarea Alina Gorghiu și Florin Iordache, dar au atins paroxismul în plen.
Pe viață și pe moarte
Din cauza nervozității, s-a ajuns la atacuri directe între USR și UDMR. Deputatul Stelian Ion l-a numit pe Marton Arpad „pesedist”, iar acesta a spus că este „un extremist de stânga” și i-a cerut președintelui de ședință, Florin Iordache, să facă ordine: „Vă rog să opriți zbieretele acestor naționaliști ultraduri! Și pe doamna elegantă care e în prima bancă și tot zbiară”, a spus Marton.
Iordache a tăiat microfonul la trei deputați, prima Raluca Turcan care a vorbit de „fărădelege și bătaie de joc”. Deputatul USR Stelian Ion a spus despre Dragnea că este „un nimic atât de simplu după vorbă, după port, care modifică legea în Parlament să scape de dosarul penal”. Nu a apucat să continue deoarece i-a fost tăiat microfonul. La fel a pățit și liderul PMP Eugen Tomac după ce a prezis că „poporul român vă va trimite la lada de gunoi a istoriei”.
Cu această ocazie s-a testat și dacă există majoritate a Coaliției în Camera Deputaților. Chiar și fără cele 13 voturi ale UDMR, legile ar fi trecut, însă au fost și surprize la vot. Un deputat PSD de Brăila a votat împotriva modificării CPP, însă a votat pentru la CP. Corneliu Bichineț de la PMP și doi deputați de la Pro România au votat pentru adoptarea ambelor coduri. Mulți din PMP ar fi votat pentru, au recunoscut că legea este bună, dar nu au făcut-o de frica liberalilor și useriștilor. Într-un final, taboul votului arăta astfel: pentru Codul Penal au fost 180 de voturi pentru, 81 împotrivă și două abțineri; Codul de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi pentru, 83 împotrivă și o abținere.
„PSD legiferează defectuos”
Președintele Klaus Iohannis s-a plâns, ieri, delegației Comisiei de la Veneția că „PSD legiferează defectuos” și a invocat adoptarea Codurilor. „Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv și creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiție”, a spus Iohannis. Președintele a evidențiat că, „deși CCR a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, Parlamentul nu și-a învățat lecția și le-a rediscutat în aceeași manieră foarte rapidă, superficială și netransparentă”.
„Nu s-a schimbat nicio virgulă”
Parlamentarii USR au anunțat că, deși au fost anunțați cu întârziere de Florin Iordache că va exista, astăzi, o întâlnire cu Comisia de la Veneția, merg și ei și vor reclama Codurile.
Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ieri, că nu s-a schimbat nicio virgulă în proiectul de lege în afară de ceea ce a decis CCR.
Opoziția a făcut sute de amendamente la proiecte. Printre multe altele, ei reclamă: schimbarea termenului de prescripție (dosarele dinainte de 2010 se prescriu), introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ, îngreunarea procedurii de confiscare extinsă, dezincriminarea abuzului în serviciu și modificarea noțiunii de trafic de influență.