Comisia juridică şi cea pentru învăţământ din Camera Deputaţilor au adoptat, astăzi, un raport comun de admitere a propunerii legislative pentru modificarea alin. (2) al art. 18 din Legea Educaţiei Naţionale potrivit căreia solicitarea de a face ora de religie se depune sau se retrage oricând.
Astfel, alin. (2) al art. 18 din Legea Educaţiei Naţionale se modifică după cum urmează: Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cererea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina religie.
"Soluţia adoptată a fost că această opţiune cu privire la ora de religie nu trebuie să fie condiţionată în timp sau determinată de alţi factori, considerându-se că opţiunea cu privire la ora de religie este un drept pe care fiecare şi-l poate exercita după cum consideră şi când consideră. Şi atunci, noul text propus a fost ca această solicitare de a face ora de religie se depune sau se retrage oricând, ea poate fi schimbată oricând, de către copil sau de către reprezentantul lui legal", a precizat preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, potrivit Agerpres.
El a adăugat că, din punct de vedere al metodologiei, Ministerul Educaţiei este cel care va stabili cum va arăta formularul, unde se va depune şi cine îl va înregistra.
Ciucă a afirmat că schimbarea opţiunii cu privire la ora de religie nu poate să fie determinată de un anumit interval.
"Din punct de vedere constituţional, opţiunea sau schimbarea opţiunii nu poate să fie determinată de un anumit interval. Practic, fiecare copil, fiind vorba de religie, prin intermediul părintelui poate să-şi schimbe opţiunea, dacă, între timp, el poate şi-a schimbat opţiunea religioasă, oricând. Asta ne spune Curtea Constituţională. Acesta a fost un singur amendament, a fost discutat şi adoptat", a precizat Ciucă.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Andras Gyorgy Kiraly, a spus că ora de religie se va face conform Legii Educaţiei Naţionale în urma acestor modificări.
"De la 1 septembrie, în mod cert, părinţii o să ceară cultul, confesia sau religia la care vor fi înscrişi copiii lor. În opţiunea noastră şi în metodologia care va fi elaborată, considerăm că tot în spiritul legii înscrierea participării la ora de religie se referă la un an şcolar. O să ne gândim foarte bine, dar trebuie să dăm posibilitatea celor care vor să studieze religia, dintr-un motiv sau altul, să se retragă. Deci retragerea se poate face doar odată cu finalizarea anului şcolar. Şi dacă a început să studieze religia la începutul anului şcolar, are obligaţia să şi finalizeze acel an şcolar, că nu se pot face catedre, planificări, pe săptămâni sau jumătăţi de an. Suntem o instituţie serioasă a statului, cu obligaţii faţă de legi. Considerăm că şi părinţii au acest discernământ şi ştiu ce vor să facă cu copiii lor", a susţinut Kiraly.
El a menţionat că metodologia va fi stabilită după adoptarea textului final în Senat şi Camera Deputaţilor.