Camera Deputaţilor a organizat, în 2014, cursuri de formare profesională pentru angajaţii săi, printre acestea numărându-se cursuri pentru agent de curăţenie, muzeograf, protecţia informaţiilor clasificate şi protocol şi etichetă în diplomaţie, fiind alocată suma de 90.000 de lei.
Potrivit unui raport prezentat, miercuri, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, suma alocată, în 2014, pentru formarea şi perfecţionarea profesională a angajaţilor a fost de 45.000 de lei, iar, ulterior, bugetul a fost suplimentat cu alţi 45.000 de lei pentru calificarea ca ”agent de curăţenie clădiri şi mijloace de transport”.
"Suma alocată a fost cheltuită preponderent pentru îndeplinirea obligaţiilor legale ale Camerei Deputaţilor în materie de obţinere de atestate, calificări, certificate, efectuarea de cursuri obligatorii şi alte cursuri necesare exercitării activităţii şi atribuţiilor serviciilor Camerei, însă cea mai mare parte din buget a fost alocată pentru calificarea îngrijitoarelor", se menţionează în raport.
Calificarea îngrijitoarelor a fost necesară pentru asimilarea funcţiei de îngrijitor cu cea de muncitor calificat. Astfel, 151 de îngrijitoare au urmat cursurile de calificare agent de curăţenie.
Raportul mai arată că au fost organizate şi cursuri de muzeograf cu o durată de trei luni, dar şi de reatestare RAR, organizate de Registrul Auto Român, cursuri în domeniul financiar, contabilitate, protocol şi etichetă în diplomaţie, management public modern sau un curs Revisal.
Un număr de 285 de persoane au participat la cursuri, iar suma cheltuită a fost de 73.011 lei, reprezentând 81% din bugetul alocat de 90.000 de lei.
La cursul de muzeograf a fost un singur participant şi a costat 2.400 de lei, la fel şi la cel de protocol şi etichetă în diplomaţie, care a costat 1.572 de lei. La cursul de dezvoltarea carierei în funcţia publică au fost 12 participanţi, iar la cel pentru protecţia informaţiilor clasificate au fost 204 participanţi. Cursul Revisal a avut patru patricipanţi şi a costat 2.182 lei.