Camelia Bogdan a fost dată afară din magistratură. Decizia este definitivă

Camelia Bogdan. Foto: arhiva EVZ

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost cercetată disciplinar și exclusă de două ori din magistratură după ce a pus sechestru pe bunurile unor persoane care nici nu fuseseră cercetate penal în dosarul pe care îl judeca. Prima excludere a fost anulată pe motiv că magistratul era la prima abatere.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins astăzi, 12 aprilie, recursul Cameliei Bogdan împotriva deciziei CSM de a o exclude, din magistratură. Hotărârea este definitivă. Magistratul a mai fost exclus din magistratură în 2017, dar atunci decizia a fost anulată în instanță pe motiv că judecătoarea era la prima abatere. Camelia Bogdan a devenit celebră după ce l-a condamnat la zece ani de închisoare pe Dan Voiculescu.

„Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia şi recursul declarat de Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” împotriva Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondate. Respinge recursul declarat de Bogdan Camelia împotriva Hotărârii nr. 9J din 2 aprilie 2018 şi a Încheierii din 28 martie 2018 pronunţate de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 10/J/2017, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 aprilie 2022", se arată în decizia definitivă luată astăzi de ÎCCJ.

Sentință anulată

Decizia de excludere din magistratură a venit după ce o hotărâre a judecătoarei a fost anulată, deoarece a fost considerată ilegală. Mai exact, Camelia Bogdan a decis să pună sechestru pe bunurile unor terțe persoane care nu fuseseră parte în procesul penal.

„Astfel, pe 5 iulie 2017, judecătorii supremi au decis anularea unei hotărâri pronunțate de judecătoarea Bogdan pe vremea când aceasta activa la Secția a II-a penală a Curții de Apel București. Hotărârea Cameliei Bogdan fusese atacată chiar de DIICOT, parchetul care dispusese trimiterea în judecată a mai multor persoane și căruia judecătoarea Bogdan îi dăduse câștig de cauză. Cu toate acestea, DIICOT contestase la ICCJ sentința Cameliei Bogdan, motivând ca hotărârea nu este legală și temeinică, atâta timp cât sunt dispuse măsuri de confiscare extinsă și confiscare specială față de terțe persoane față de care nu se efectuase niciun act de urmărire penală“, a scris Grupul de Investigații Politice pe pagina sa de Facebook.

Sechestru ilegal

Mai mult, judecătoarea a ținut neapărat să judece dosarul pentru a pune sechestru pe bunurile unor notar public. Ea a înlocuit un judecător care era în concediu și a refuzat să îi predea dosarul când acesta a revenit în instanță.

„Dosarul disciplinar referitor la a doua excludere din magistratură a Cameliei Bogdan s-a bazat, așadar, pe o hotărâre definitivă a Înaltei Curți care a constatat că judecătoarea Bogdan a încălcat flagrant dispozițiile privind repartizarea aleatorie, prin păstrarea cu intenție a unui dosar în care înlocuise un judecător pentru un singur termen. Scopul a fost acela de a dispune, printre altele, confiscarea specială a unor sume de bani ale unui terț, notar public, care nici nu fusese parte în proces. Camelia Bogdan a pus sechestru inclusiv pe conturile biroului notarial și pe cele ale unui judecătoare cu care se afla în conflict, soția notarului“, mai scrie sursa citată.