Marian Corcodel, comandantul Bazei de Administrare şi Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, va rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile, a decis, miercuri, Inalta Curte de Casație și Justiție.
ICCJ a judecat contestația lui Corcodel la decizia Curţii de Apel Bucureşti, în urma căreia a fost a fost arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat de procurorii DIICOT de constituire a unui grup infracţional organizat şi camătă. Contestația comandantului Corcodel a fost respinsă, potrivit Agerpres.ro
DIICOT susține că Marian Corcodel a constituit o grupare specializată în infracţiuni de camătă şi delapidare, la care a aderat şi adjunctul său, Daniel Preoteasa. Procurorii au constatat că "beneficiarii" împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal, erau, în general, subordonaţii lui Corcodel şi Preoteasa, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii de euro. Dobânzile percepute erau între 10 şi 20% din valoarea împrumuturilor şi se ajungea la executări silite în caz de neplată.
"Astfel, în situaţia când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 de euro, cardul de salariu al debitorului sau al intermediarului (existau situaţii în care intermedierea împrumuturilor se făcea de către angajaţi MAI, chiar dacă împrumutatul nu era din sistem) care garanta pentru împrumut era reţinut de către inculpatul Corcodel Marian, care proceda la retragerea sumelor de bani în numerar întrucât i se comunica şi codul PIN. Retragerile erau făcute fie de acesta personal, fie de interpuşi", precizează DIICOT, într-un comunicat.
Mai mult, Marian Corcodel solicita garanţii mobiliare sau imobiliare sau încheierea unor contracte de împrumut, în cazul în care sumele împrumutate depăşeau 1.000 euro, în care era trecută suma datorată plus dobânda aferentă.
Garanţiile mobiliare preferate de Marian Corcodel erau autoturismele, dar şi imobiliarele - case, apartamente, suprafeţe de teren, cu o valoare de minim 2 - 3 ori faţă de cea a împrumutului.