Cămătarii din familia procurorului s-au "evaporat" din Tribunalul Dolj

Fratele şi verişorul procurorului Luis Constantinescu s-au "evaporat", joi seara, din incinta Tribunalului Dolj, în timp ce judecătorii încă deliberau asupra cererilor de arestare care-i vizau.

Magistraţii au dispus, într-un final, arestarea pe termen de 20 de zile a lui Alin şi Tudor Constantin, acuzaţi de şantaj şi cămătărie. Numai că, între timp, cei doi dispăruseră.

Rudele magistratului se află, totuşi, la această oră în incinta Poliţiei doljene. Responsabilii evită, însă, să precizeze dacă Alin şi Tudor Constantin s-au predate ori au fost găsiţi de poliţişti. "Tot ceea ce pot să vă spun este că, începând de acum 45 de minute (de la ora 14 - n.r.), cei doi sunt la Poliţie. Nu, nu pot să vă răspund la întrebarea dacă s-au predat sau dacă au fost găsiţi de poliţişti. Nu pot să vă spun dumneavoastră ce face Poliţia", a replicat comisarul-şef Silviu Văcaru, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Craiova.

Explicaţia oficialului MAI este aceea că că cei doi nu mai puteau fi reţinuţi, atâta vreme cât ordonanţele au expirat joi seara, la ora 18, iar Tribunalul Dolj s-a pronunţat câteva ore mai târziu. Deocamdată, clar este faptul că Alin şi Tudor Constantin şi-au petrecut noaptea în libertate, deşi pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă joi seara, în jurul orei 23.

Deocamdată, clar este faptul că Alin şi Tudor Constantin şi-au petrecut noaptea în libertate, deşi pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă joi seara, în jurul orei 23.00.

"Au plecat pur şi simplu"

Şeful Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorul-şef Adrian Glugă, declară: "Noi suntem obligaţi să respectăm legea. Procurorul nu poate dispune reţinerea unei persoane mai mult de 24 de ore. În cazul de faţă, ordonanţa de reţinere a expirat înainte ca mandatul de arestare să fie eliberat. Atributul este al judecătorului, în cazul mandatului de arestare preventivă, nu al procurorului. Nu, nu se întâmplă des astfel de cazuri".

Procurorul-şef Glugă adaugă: "Judecătorul i-a audiat, apoi a rămas în pronunţare. Ordonanţa de reţinere expirase, situaţie în care nu au mai putut fi reţinuţi şi au plecat, pur şi simplu".

Adrian Glugă susţine că Alin şi Tudor Constantin s-au prezentat de bunăvoie, joi, la sediul poliţiei doljene. Cu alte cuvinte, căutările întreprinse, peste noapte, de poliţişti, au fost în zadar.

Pe de altă parte, procurorul-şef care a coordonat ancheta în cazul "Constantin" confirmă că cei doi inculpaţi şi-au petrecut noaptea în libertate, în pofida mandatelor de arestare preventivă emise pe numele lor joi seara. Or, motivele emiterii unui mandat de arestare sunt, de regulă, acelea că inculpatul prezintă pericol social şi, aflat în libertate, poate influenţa martorii din dosar.

Dobânzi de 350%

Reamintim că fratele şi verişorul procurorului Luis Constantinescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu au fost reţinuţi miercuri seara, la Craiova, sub acuzaţiile de şantaj şi cămătărie. În dosar sunt implicaţi mai mulţi membri ai familiei procurorului, mama şi încă un frate.

Clanul Constantin a şantajat şi ameninţat cu moartea un om de afaceri craiovean şi familia acestuia, pentru a-l determina să îi cedeze mai multe imobile, în contul unor dobânzi astronomice, calculate cămătăreşte, ca urmare a neachitării la timp a unei datorii.

"Nu, nu pot să vă răspund la întrebarea dacă s-au predat sau dacă au fost găsiţi de poliţişti. Nu pot să vă spun dumneavoastră ce face poliţia.", COMISAR-ŞEF SILVIU VĂCARU, şef BCCO Craiova