Căliţi-vă pentru iarnă

Faceţi sport şi mâncaţi fructe cu vitamina C.

Nicio răceală puternică nu se va atinge de voi dacă veţi continua să fiţi la fel de activi ca în timpul verii: mergeţi la piscină, la baschet, la patinaj sau la jogging prin parc. „Mişcarea este cel mai bun inamic al răcelilor şi gripelor“, confirmă doctorul Călin Ciubotaru, medic generalist la un cabinet privat din Bucureşti. Încercaţi să vă îmbrăcaţi lejer şi, indiferent cât de frig este afară, nu vă puneţi fularul peste gură şi peste nas. „Nasul filtrează aerul rece, uscat şi plin de particule cu microbi. Dacă veţi respira pe gură, prin fular, aerul murdar se va duce direct în plămâni şi o să vă îmbolnăviţi“, sugerează medicul Ciubotaru.

Nu duceţi copilul în malluri

Pentru a-i asigura o sănătate de fier copilului, medicul generalist Remus Lupu vă sfătuieşte să nu-l plimbaţi prin supermarketuri şi malluri, mai bine îl duceţi în parc. Înainte să plecaţi din casă, lăsaţi ferestrele larg deschise. Densitatea de germeni este mai mică în aerul de afară decât în cel din interior.

Tot nu scăpăm de răceli

Un organism bine călit se va adapta mai uşor la variaţiile mediului şi se va apăra cu mai multă îndârjire de infecţii, sugerează specialiştii. Asta nu înseamnă că veţi fi total feriţi de răceli şi gripă, ci că îmbolnăvirile vor avea loc mai rar şi nu vor fi atât de severe. Şi, dacă adulţii fac faţă bolilor, fără prea multe probleme, pentru copii răcelile chiar pot fi o problemă importantă, mai ales dacă sunt frecvente.

Două ore pe zi afară

Fiecare adult poate suferi între două şi cinci răceli pe an, iar un şcolar poate avea între 7 şi 10 guturaiuri pe an. „Dacă nu sunt sugari, este bine să duceţi copiii zilnic afară, măcar două ore pe zi“, consideră medicul generalist Călin Ciubotaru. Pentru că sunt activi şi se joacă, nu-i îmbrăcaţi foarte gros, fiindcă vor transpira şi se vor îmbolnăvi. „Puneţi-le, eventual, mai multe straturi de haine, astfel încât să îi puteţi dezbrăca pe parcurs ce fac mai multă mişcare“, adaugă medicul generalist Remus Lupu.

Hidrataţi-vă cu ceaiuri calde   Pentru că iarna este o perioadă care solicită mai mult organismul, pe lângă mişcare trebuie să mai faceţi un lucru pentru a vă creşte rezistenţa la frig. „Trei mese pe zi, care să conţină de toate - proteine, vitamine, lipide, glucide, dar să rămână în acelaşi timp echilibrate“, sugerează medicul Călin Ciubotaru. Aşadar, nu cu hamburgeri şi cheesburgeri veţi combate răcelile, ci cu vitamina C, din fructele de sezon (portocale, banane, grepfrut, kiwi) şi proteinele din legume (fasole, linte, ciuperci) ori din carnea slabă de vacă, de pui sau de porc. Nu uitaţi de ceaiurile calde, hidratante, sucul de ridiche neagră, siropurile cu propolis şi miere. „Sfatul meu este să uitaţi de ceaiurile îmbuteliate, mai ales dacă intenţionaţi să le daţi copilului“, spune medicul generalist Remus Lupu.