Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prezent în această seară la România TV, vorbeşte despre situaţia luptei anticorupţie dusă în România, pe care o cataloghează drept un show mediatic care afectează imaginea României în rândul celorlalt statea şi duce la scăderea semnificativă a încrederii cetăţenilor în clasa politică şi în instituţiile statului. De asemenea, Tăriceanu lansează o serie de critici dure la adresa preşedintelui Iohannis şi a partidului naţional-liberalilor.
Aşa cum vede, excesul de putere, corupe. Nu există numai corupţie financiară. Am discutat despre situaţia din România şi am înţeles ce se întâmplă în alte ţări, lucrurile. Zielele aceastea am călătorit mult în toate zonele ţării. Oamenii cu care te întâlneşti pe stradă şi cu care am discutat liber, toţi au venit cu acelaşi mesaj: Aveţi dreptate, continuaţi cu ceea ce faceţi! Au fost oameni simpli, obişnuiţi.
Preşedintele Iohannis totuşi a spus dinaintea mandatului său ce se va întâmpla, şi anume că foarte mulţi oameni politici vor fi anchetaţi pentru fapte de corupţie. Cum comentaţi?
Vreau să precizez ceva legat de comentariul colegei dvs, potrivit căruia aş fi astăzi cel mai mare duşman al preşedintelui.
Eu nu sunt duşman cu preşedintele, suntem adversari politici. Avem libertatea opiniilor noastre. Salut când preşedintele are un punct de vedere cu care sunt de acord. Nu caut divergenţe cu lumânarea, însă dl. Iohannis pluteşte într-o frumoasă reverie şi nu înţelege ce se întâmplă. Ne confruntăm cu distrugerea imaginiii Parlamentului. Încrederea în instituţiile statului este vitală. Preşedintele afişează o satisfacţie provincială în faţa a ceea ce se întâmplă. Este nevoie de responsabilitate, pentru că dacă pe baza unor dosare însăilate, sunt plimbaţi nişte oameni pe la procuratură în scopul unui show mediatic, am ajuns de râsul râsului ca ţară! Bulgarii ne arată cu degetul ca fiind un stat corupt. Ne-am creat o imagine detestabilă iar preşedintele pare că se bucură de acestea.
Noi avem permanent un show mediatic care ne daunează atât în privinţa încrederii pe care cetăţenii o au în noi, dar şi în în privinţa imaginii noastre ca ţară faţă de celelalte state.
România astăzi este într-o situaţie în care abuzurile sunt din ce în ce mai evidente, ceea ce înseamnă un pericol pentru democraţie. Statul de drept nu poate fi un instrument de vânătoare folosit împotriva instituţiilor fundamentale ale statului.
Am aflat şi eu de planurile legate de PSD şi de îndepărtarea mea de la şefia Senatului, Bucureştiul este un oraş în care lumea politică vorbeşte mult.
Cât de mare este implicarea preşedintelui în acest plan?
Cel puţin în ceea ce mă priveşte, nu va intra în acest joc. Dezamăgirea celor ce îşi doresc să vadă acest plan îndeplinit va fi cu atât mai mare când vor vedea rezultatele alegerilor locale care se apropie.
Cu ce îl încurca prezenţa dvs. la şefia Senatului pe Klaus Iohannis?
Ar trebui să îl întrebaţi pe dumnealui. Nu cred că e foarte convenabil ca preşedinte al ţării să îl vezi pe preşedintele Senatului având o favorabilitate mult mai mare decât a ta. Nu funcţia, ci încrederea cetăţenilor asigură un piedestal.
De ce s-a stricat relaţia dvs. cu PNL?
Sunt două chestiuni: Partidul care s-a consacrat militând pentru valorile fundamentale ale liberalismului nu mai are un profil propriu şi are un leadership foarte slab prin care nu reuşesc să se poziţioneze acolo unde ar merita. Un partid care se bucură cu atâta frenezie când aude sunetul cătuşelor nu este un partid democratic.