Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că ambasadorul SUA în Moldova "reia tezele lui Stalin" şi vrea să adopte o reacţie oficială a Senatului legată de "gravitate" celor spuse de diplomatul american James Pettit, potrivit căruia "Moldova nu e România" şi cele două ţări nu trebuie să se unească.
"Am luat cunoştinţă cu surprindere şi îngrijorare de textul declaraţiei făcută în urmă cu două zile de ambasadorul SUA la Chişinău, James Petit, pe care o resping fără echivoc. Datorită gravităţii celor afirmate de ambasador, declaraţia ar necesita explicaţii suplimentare din partea autorităţilor americane. În calitate de preşedinte al Senatului, mă voi consulta cu membrii Biroului Permanent şi cu liderii grupurilor parlamentare în legătură cu oportunitatea unei declaraţii comune pe această temă", a afirmat luni Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă al Senatului.
El susţine că ambasadorul SUA la Chişinău "reia şi actualizează tezele lui Stalin, pe baza cărora a fost semnat în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritorială a unor ţări din regiune printre care şi România".
"Am încă rezerve să cred, până la proba contrarie, că aceasta ar fi poziţia oficială a Departamentului de Stat. Reamintesc domnului ambasador că în decembrie 1989, Congresul Deputaţilor Poporului al URSS a acceptat şi Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, în 1992, preşedintele Boris Elţîn a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicită a acestui act politic", a adăugat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a subliniat că "dreptul de a-şi hotărî soarta aparţine cetăţenilor şi nu diplomaţilor".
"Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice altă ţară democrată să fi spus vreodată că cele două state germane, RFG şi RDG, nu ar trebui să se unifice, pentru că 'nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune'. Dreptul de a-şi hotărî soarta aparţine cetăţenilor şi nu diplomaţilor, şi nici măcar politicienilor, altfel obligaţi să pună în operă voinţa populară majoritară. Rămâne de văzut dacă declaraţia făcută la postul de radio Moldova 1 a fost o gafă a diplomatului american datorată unor grave deficienţe de cunoaştere privind statul diplomaţilor sau a unor lacune de cultură generală şi politică", a mai spus Tăriceanu, potrivit comunicatului citat
Ce a făcut ambasadorul SUA
În data de 27 august, la televiziunea publică din Chişinău, ambasadorul american James Pettit a respins ideea unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România.
''Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova'', a declarat recent James Pettit