CĂLIN HERA: Vot erat demonstrandum

CĂLIN HERA: "Din «Grupul de la Cluj» n-a mai rămas decât renumele. Clujul e atât de portocaliu, încât Dâncu, Rus şi Puşcaş ar trebui să iasă pe stradă cu ochelari de soare."

Câteva observaţii după o zi în care am fost bombardaţi cu cifre care au corectat alte cifre şi au făcut mai mult decât zeci de declaraţii.

PSD. Mircea Geoană mai scapă o dată de mazilirea explicită, graţie primăriilor pe care partidul pe care îl conduce (sic!) le-a câştigat din inerţie. Oricât va încerca să treacă între paranteze eşecul răsunător de la Capitală, poziţia lui în partid şi aşa-zisa lui reformă s-au şubrezit decisiv. Într-o situaţie extrem de delicată se află celebrul „Grup de la Cluj“, din care n-a mai rămas decât renumele; Clujul e atât de portocaliu, încât Dâncu, Ioan Rus şi Puşcaş ar trebui să iasă pe stradă numai cu ochelari de soare.

PDL. Partidul lui Traian Băsescu a câştigat cam tot ce se putea câştiga, fără prea multe surprize neplăcute. Totuşi, lideri cu gură mare, precum Radu Berceanu, Cezar Preda sau Cristian Boureanu, riscă să fie traşi zdravăn de perciuni. Mă tot mir de ce l-au pus pe Onaca la Constanţa. N-o fi avut nimeni altcineva curaj să ia bătaie? PNL. Liberalii au obţinut mai mult decât s-au aşteptat. Au depăşit cele 12%-13% din sondaje, ajungând la vreo 19%. Sunt trei explicaţii: 1) în general, oamenii o duc ceva mai bine, deci sunt destui care privesc mai favorabil înspre guvern; 2) grila de alegere a candidaţilor PNL a fost eficientă (Ilie Bolojan - primar la Oradea e o promisiune interesantă); 3) atacurile dinspre preşedintele Traian Băsescu au pierdut din credibilitate, deci din forţă. Liberalii au şansa să-şi conserve aceste avantaje şi să consolideze zonele-forţă (de exemplu, judeţul Hunedoara). Dar ar putea şi să strice tot, dacă vor hotărî să-l sprijine în turul al doilea la Bucureşti pe Sorin Oprescu (care îi curtează asiduu). Pentru PNL, cel mai bun mesaj este cel transmis de Ludovic Orban, care le-a spus bucureştenilor că nu-i poate îndemna cu cine să voteze şi că, după părerea lui, nici Oprescu, şi nici Blaga nu reprezintă vreo soluţie bună pentru Capitală.

NEGOIŢĂ. Primarul de la sectorul 3 şi-a făcut treaba şi era normal să fie confirmat în funcţie, masiv. Problema e că se aştepta ca locuitorii din sectorul 3, cei mai invidiaţi dintre bucureşteni, să vină în număr mare la vot. Ar fi fost un gest simbolic de mulţumire, poate singurul care contează. Răspunsul clasic „oricum câştigă detaşat şi fără votul meu“ nu ţine. Nu în acest caz.

PRIMARI. O situaţie fără precedent: cvasiunanimitatea oraşelor mari (cu Bucureşti, Ploieşti şi Iaşi excepţii notabile) şi-au ales primarii din primul tur de scrutin. Cei mai mulţi şi-au prelungit mandatul. Înseamnă oare că oamenii, deşi se plâng mereu, sunt totuşi mulţumiţi cu situaţia din oraşele lor? Sau oferta dinspre contracandidaţi a fost prea slabă? SONDAJE. Există două variante: ori au fost folosite la derută, pentru manipulare ordinară, ori au fost total neprofesioniste. Cert e că, din nou, sondajele au fost destul de departe de rezultatele reale (inclusiv cele făcute la ieşirea de la urne; vezi răsturnările spectaculoase de situaţie - mă refer, de exemplu, la inversarea ordinii primilor doi clasaţi la Bucureşti şi la Iaşi). Din păcate, în România nu există sondaje de opinie credibile; toate par că au stăpân.

ŞTEFĂNEŞTI. Un circ electoral tipic, de pe vremea lui Caragiale. Diferenţa stă în valuta folosită şi în miza imobiliară. Dar e ca un rahat în care cineva se joacă cu băţul. Enervantă nu e supermediatizarea cazului, cât faptul că nu se aplică legea (presupun că e o lege care interzice practicile pe care le-am văzut acolo).