Călin Georgescu a intrat în politică nu de ieri de azi, ci din 1997. Deloc independent, a beneficiat de sprijinul a doi membri ai Partidului Democrat, Ioan Oltean și Sorin Frunzăverde pentru ocuparea unui poziții în administrația guvernamentală. Totul făcut în spritul vremurilor, adică prin trucarea unui concurs, sancționat de presă. La conducerea Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului s-au aflat Ioan Oltean (12 decembrie 1996 - 5 decembrie 1997) și Sorin Frunzăverde (5 decembrie 1997 - 11 februarie 1998), cei care erau considerați protectorii lui Călin Georgescu.
Pentru ocuparea funcției de secretar general al Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului (MAPPM) s-au înscris doi candidați: Băluță Aurelian Virgil. Absolvent al Facultății de Planificare și Cibernetică Economică (ASE) și al Facultății de Drept, cu experiență în sistemul bancar și managementul financiar. Al doilea candidat a fost Călin Georgescu. Absolvent al Facultății de Îmbunătățiri Funciare. Concursul a vizat competențe precum management financiar, controlul gestiunii patrimoniului, salarizare, acte normative, analiză economică, monitoring și convenții internaționale, s-a desfășurat în două etape: una scrisă și una orală.
Comisia a fost alcătuită din: Viorel Raicu, secretar de stat la Departamentul Ape; Kiss Janos Botond, secretar de stat la Departamentul Mediu; Președintele comisiei: Ioan Oltean, ministru al MAPPM (membru PD); Secretarul comisiei: Mitrică Petre, director general adjunct, responsabil de Departamentul Resurse Umane.
Georgescu, mai slab la scris și oral este declarat câștigător
Ministrul Ioan Oltean a stabilit o notă minimă de promovare de 7. După evaluările inițiale, Băluță Aurelian Virgil era clar câștigător. Totuși, rezultatul a fost subminat de intervenții politice care au favorizat răsturnarea clasamentului și declararea ca și câștigător a lui Călin Georgescu.
Scrie “România Liberă” în 6 februarie 1998: “În urma evaluării rezultatelor concursului, situația a fost următoarea: Băluță Aurelian Virgil a obținut 7,24 la scris și 8,25 la oral (media generală - 7,74). Georgescu Călin a fost notat cu 7,00 la scris, 7,25 la oral (media generală - 7,12). După toate calculele aritmetice reușit trebuia să fie Băluță Aurelian Virgil. Dar instrucțiunile de la PD erau să fie instalat în funcție Georgescu Călin, așa că onor ministrul Ioan Oltean a găsit soluția.
Când și-a dat seama că subordonații săi, care făcuseră parte din comisie, nu au fost prea docili să acorde note mai mari (fie și nemeritate) preferatului său, a găsit rapid colacul de salvare. Ce credeți că i-a trecut prin cap domnului ministru? Ca să mărească media lui Georgescu Călin s-a încropit ulterior o anexă cu rubrici inventate, fără știrea membrilor comisiei. Așadar, alte elemente de apreciere au adus la notele lui Georgescu Călin un mic adaos comercial de 9,66, în final, după adunări, înmulțiri și împărțiri, Călin Georgescu a ajuns câștigător, Ioan Oltean, ministrul MAPPM, cu portofoliu de la PD, a răsuflat ușurat, fără să-și imagineze că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la suprafață.”
“Odată ajuns în funcția de secretar general, direct sau indirect Georgescu Călin a dat de înțeles salariaților din minister că „el face echipă" cu ministrul Ioan Oltean apoi cu ministrul Sorin Frunzăverde și că nimeni nu trebuie să sufle în front”, mai scriau ziariștii la aceea vreme.
Cum a fost manipulat rezultatul concursului?
Cum se făcea în anii '90, prin adăugarea unor rubrici fictive. Întrucât rezultatele inițiale au arătat că Băluță Aurelian Virgil avea o medie superioară, ministrul Ioan Oltean a găsit soluția: s-a întocmit o anexă suplimentară cu rubrici inventate, fără informarea completă a membrilor comisiei. Aceste rubrici fictive au permis umflarea notei lui Călin Georgescu, cu un „mic adaos” care a dus la depășirea artificială a contracandidatului său. La capitolul studii, deși ambii candidați erau absolvenți ai unor facultăți relevante, Georgescu a primit note mai mari fără o justificare clară.
La categoria specializări, Băluță avea un avantaj evident datorită cursurilor sale în sistemul bancar și normarea muncii – abilități necesare pentru funcția de secretar general. Cu toate acestea, Călin Georgescu a fost notat mai bine, beneficiind de sprijinul participării sale la simpozioane organizate de TER, o asociație unde era membru activ.
Nota la limbi străine – un exemplu grăitor al favoritismului
Cea mai controversată decizie a fost acordarea notei 10 lui Călin Georgescu pentru cunoașterea limbilor engleză, franceză și spaniolă, fără nicio probă reală.
Ministrul Ioan Oltean, care însuși avea dificultăți în utilizarea limbilor străine, a fost cel care a realizat această evaluare fictivă, justificând astfel o creștere semnificativă a mediei finale a lui Georgescu. Secretarii de stat, membrii comisiei habar n-au avut de „ aprecierea suplimentară " a fostului lor șef
„Nu am cunoștință de acele elemente de apreciere care au fost adăugate ulterior la dosar. Ce pot spune este că Băluță a fost mult mai bun și eu eram convins că va fi declarat reușit. Numai că...", a declarat domnul Viorel Raicu, secretar de stat la Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, membru în comisia de examinare.
“- Domnule secretar de stat, cine din comisie i-a examinat pe cei doi candidați la limbi străine? Am văzut că printre probe se află și limba spaniolă, engleză, franceză...
- Eu l-aș fi putut examina la limba maghiară, dacă s-ar fi cerut acest lucru. Nu-mi amintesc să fi discutat de introducerea ca probă de concurs a limbilor străine, a spus domnul Kiss Janos Botond, secretar de stat la MAPPM, membru în comisia de concurs”, scrie tot România Liberă.