California, trecută prin foc

Incendiile izbucnite în California la sfârşitul săptămânii trecute continuau ieri să devasteze sudul statului, pentru a patra zi consecutiv.

Bilanţul victimelor ajunsese la cinci morţi, toţi din districtul San Diego, şi zeci de răniţi, inclusiv 18 pompieri, a informat Reuters. Flăcările tot mai ameninţă- toare, pe alocuri cu o înălţime de 30 de metri, au dus la cea mai amplă evacuare din istoria modernă a Californiei, peste 500.000 de persoane fiind nevoite să-şi pără- sească locuinţele doar în zona San Diego.

Aici, pompierii se luptau cu patru incendii foarte puternice. În ceea ce priveşte pagubele materiale, acestea ar putea depăşi un miliard de dolari, a estimat directorul Departamentului de servicii de urgenţă din San Diego. Incendiile au pârjolit o suprafaţă totală de 1.220 de kilometri pătraţi, au distrus peste 1.300 de case şi ameninţă alte 68.000.

„Acest dezastru este de o asemenea gravitate încât un răspuns eficient e peste puterile autorităţilor statului şi ale celor locale“, i-a scris guvernatorul republican pre- şedintelui Statelor Unite, George W. Bush. Liderul de la Casa Albă a decretat marţi starea de urgenţă, iar astăzi este aşteptat în California. Secretarul pentru securitate internă, Michael Chertoff, a ajuns de marţi seară în zonele devastate.

Cu peste 300 de zile însorite pe an, California nu suferă însă acum doar din cauza climei, ci şi a dezvoltării urbane haotice. Pre- ţurile locuinţelor fiind uriaşe în marile oraşe, în ultimii ani tot mai mulţi oameni şi-au făcut case în zone semideşertice sau pe parcele de pământ pe care nu s-au obosit să le cureţe de vegetaţie, care acum a luat foc.