Evenimentul Zilei > Social > Calendar ortodox 25 august 2021. Sărbătoare mare pentru creștini. Rugăciunea de Sfântul Apostol Bartolomeu
Calendar ortodox 25 august 2021. Sărbătoare mare pentru creștini. Rugăciunea de Sfântul Apostol Bartolomeu

Calendar ortodox 25 august 2021. Sărbătoare mare pentru creștini. Rugăciunea de Sfântul Apostol Bartolomeu

Sfântul Apostol Bartolomeu a fost ales, pentru zelul sau, pentru răspândirea creștinismului printre neamuri, cărora propovăduindu-le numele Domnului, a fost rastignit în Armenia cea mare a Răsăritului.

Iar sfintele lui moaste, crestinii ce se aflau acolo, punându-le într-o racla de piatra, le-au mutat în Urbanopoli, unde izvorau tămăduiri şi mântuiau neamurile de bolile ce le bântuiau.

Slugile diavolului văzând acestea, au luat racla aceea cu sfântul trup al Apostolului si au aruncat-o în mare, împreuna cu alte patru racle care aveau în sine moastele a patru sfinti mucenici: Papia, Luchian, Grigorie si Acachie.

Plutind însă Apostolul pe deasupra marii si trecând adâncurile cele strâmte ale Elespontului, a sosit în Marea Egee; de acolo la Marea Adriatica si lăsând în stânga ostrovul Siciliei având împreuna urmator si pe bunii biruitori mucenici ce se aflau în celelalte racle, a sosit la ostrovul Lipariei.

De aici, bunii biruitori mucenici, lasând pe marele Apostol sa odihnească în locul ce si-a ales, ei s-au întors iarăși unde dumnezeiasca pronie a vrut sa odihneasca pe fiecare dintr-însii. Si anume: Papia în Amila, cetatea Siciliei, Luchian în Mesina, Grigorie în Colimna din Calabria si Acachie în cetatea Ascalus.

Astăzi, 25 august 2021, este zi de post pentru credincioșii ortodocși. Biserica prăznuiește Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu, unul dintre cei 12 apostoli. El a vestit învățătura lui Hristos în cetățile din Siria și Asia de Sus alături de Sfântul Apostol Filip și Mariami, sora acestuia.

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

Sfântul Apostol Bartolomeu a fost ucis în Armenia, unde ajunsese tot pentru a vesti învățătura în Mântuitorul Iisus Hristos. Moaștele sale au fost așezate într-o raclă și au adus multe tămăduiri.

Datorita minunilor care se petreceau la mormântul Sfântului Apostol Bartolomeu, păgânii au aruncat în mare racla în care se aflau moaștele Sfântului. Ele au ajuns în Liparia, unde, prin vedenie dumnezeiască, episcopul Agaton însoțit de cler și popor, le-a așezat într-o biserică închinată Sfântului Bartolomeu.

Acolo au rămas moaștele Sfântului Apostol Bartolomeu până în vremea împăratului Teofil. Apoi, din cauza atacurilor venite din partea musulmanilor, moaștele sale au fost duse în cetatea Venend.

Rugăciune către Sfântul Apostol Bartolomeu

Citește această rugăciune, dar nu înainte de a aprinde o lumânare sfințită, apoi rostește cu voce tare aceste cuvinte:

O slăvite Sfânt Bartolomeu, Isus te-a numit o persoană fără prefăcătorie și tu ai văzut în acest cuvânt semnul că el era Fiul lui Dumnezeu și Regele lui Israel. Obține pentru noi harul de a fi fără prefăcătorie și nevinovați ca porumbeii. În același timp, ajută-ne să avem parte de darul credinței tale, pentru a vedea mâna divină în evenimentele vieții zilnice. Să putem discerne semnele timpurilor care duc la Isus pe pământ și să ne unim la sfârșit cu el pentru totdeauna în cer. Amin.

Sursa: calendar-ortodox.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: