Evenimentul Zilei > Social > Calendar ortodox, 17 iulie 2021. Sfânta Mare Muceniţă Marina
Calendar ortodox, 17 iulie 2021. Sfânta Mare Muceniţă Marina

Calendar ortodox, 17 iulie 2021. Sfânta Mare Muceniţă Marina

În fiecare an, la data de 17 iulie, creştinii ortodocşi o pomenesc Sfânta Mare Muceniţă Marina.

„Această sfântă era din Antiohia Pisidiei, fiind fiica născută a unui Edisie, popă idolesc. Și după ce a murit mama ei, a dat-o tatăl său pe seama unei femei. Facându-se ea de 12 ani, se ruga să înveţe credința creștinilor și a învăţat-o de la creștinii ce erau din acel sat.

Iar când a fost ca de 15 ani, a poftit să savârşească lupta muceniciei. Dacă a aflat de aceasta, ighemonul Olimvirie a trimis de a prins-o și a băgat-o în temniță. Peste puține zile, scoţând-o, a adus-o la judecata sa și, văzând-o, s-a spaimântat cu totul de frumusețile ei.

Și, întrebând-o de unde este și cum îi este numele, ea zise: «Marina mă cheamă, născută și crescută în Pisidia; și cred în numele Domnului meu.» De aceea, nevrând ea a se lepăda de Hristos, a poruncit și a fost bătută cu toiege fără milă, pâna s-a roșit pamântul de sângele ei.

Apoi au băgat-o în temniță. Și s-a făcut cutremur mare, încât se cutremura temnița. Şi iată, a ieșit dintr-o parte a temniței un balaur şuierând tare, și târându-se, părea că varsă foc împrejurul sfintei. De aceea, speriindu-se ea foarte și îngrozindu-se, îl ruga pe Dumnezeu.

Atunci, acel groaznic balaur s-a prefăcut aratându-se în chip de câine negru, iar sfânta, luându-l de păr și găsind un ciocan, l-a bătut pe cap și peste spinare până l-a slăbit. După aceasta, fiind adusă sfânta la a două cercetare și ramânând tare în credința lui Hristos, a fost supusă la multe chinuri pe care răbdându-le, ighemonul cu mânie i-a tăiat capul.

Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Sperat și Veroniche. Tot în această zi, pomenirea Sfântului Eufrasie, episcopul Ienopolei, care cu pace s-a savârşit. Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin”, se arată calendar-ortodox.ro.