Calendar ortodox, 16 iulie 2021. 5 zile pe cruce pentru Sfântul Mucenic Faust

Calendar ortodox, 16 iulie 2021. 5 zile pe cruce pentru Sfântul Mucenic Faust

La 16 iulie, creştinii ortodocşi îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Faust, care a trăit în zilele împăratului Deciu şi a fost prins pentru credinţa în Iisus Hristos, pe care îl mărturisea pe faţă şi cu îndrăzneală, fapt pentru care a fost răstignit şi rănit cu săgeţi.

Cinci zile a stat Sfântul Mucenic Faust pe cruce până când şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

„Tot în această zi, pomenirea Sfântului Antioh, fratele Sfântului Mucenic Platon. În această luna, în ziua a șaisprezecea, pomenirea Sfântului Sfințitului Mucenic Atinoghen, care a fost episcopul Pidahtoei. Acest sfânt a trăit în Sevastia Capadociei, în zilele împaratului Diocleţian, iar pentru faptele sale bune și pentru smerenia sa a fost făcut episcop al Pidahtoei.

Fiind prins și cercetat de Filomarh ighemonul, împreuna cu 10 ucenici ai săi, și răbdând multe chinuri împreună cu dânşii, și-a primit sfârşitul prin sabie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se povestește că mai înainte de a fi prins, mergând la mănăstirea sa, nu și-a aflat ucenicii, pentru că erau prinși mai înainte. Întâmpinând cerbul pe care îl crescuse la mănăstire, l-a binecuvântat și s-a rugat ca să nu fie vânat de vânători nici el, nici seminţia lui, ci în toți anii la pomenirea sfântului să aducă și el, și cei ce se vor naște din el, câte un pui de cerb în dar pentru obște.

Și astfel, în fiecare an, la pomenirea sfântului, după citirea Sf. Evanghelii, venea cerbul în biserică și aducea puiul și degrabă ieșea. Iar creștinii strânşi acolo înjunghiau cerbul și se ospătau, bucurându-se în slavă și cinstea sfântului.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Avudim. Acest sfânt a trăit pe vremea împaratului Dioclețian. Fiind prins și neprimind să aducă jertfă la idoli, a fost întins la stâlp și bătut de nouă slujitori. Iar nevrând a gusta din cele jertfite la idoli, a fost sfâşiat cu gheare de fier, dar stând neschimbat și întărit în credință, i s-a tăiat capul.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Antioh, fratele Sfântului Mucenic Platon.

Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici cei din Pisidia, cincisprezece mii fiind, care de sabie s-au savârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfintelor Muceniţe femei, multe fiind, care de sabie s-au săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Atinoghen, care în foc s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea celor 630 de Sfinți Părinți de la Calcedon, care s-au adunat la sfântul și a toată lumea al IV-lea Sinod ecumenic.

Acest sfânt și a toată lumea Sinod s-a ținut în zilele lui Marcian și Pulheriei binecredincioşilor împăraţi, adunându-se în vestita biserică a Sfintei Eufimia, și adeverind sfântul Simbol al celor 318 Sfinți Părinți, adunați la Niceea.

Pe care l-au întarit și l-au pecetluit și celelalte sinoade. Pentru că ocârmuind împărăţia. Teodosie, feciorul lui Arcadie, a fost o întâmplare ca aceasta: un oarecare Eutihie, monah și preot, s-a făcut începător eresului, zicând că Domnul nostru Iisus Hristos este într-o fire și într-o lucrare.

Acesta a fost scos și caterisit de Flavian, patriarhul Constantinopolului, și de ceilalți drept-credincioși. Însă Eutihie, având ajutor pe cei fără de Dumnezeu fameni ai împaratului, n-a încetat a face amestecare și tulburare, până ce a murit Teodosie. După ce a luat împărăţia, Marcian a poruncit să se facă sinod a toată lumea, și s-au adunat 630 de episcopi.

Și alcătuind și o parte și alta, adică drept-credincioșii și ereticii, două tomuri, și deschizând raclă Sf. Mucenite Eufimia, le-au pecetluit și le-au pus pe pieptul ei. Și peste puține zile făcând rugăciune și deschizând, au văzut și s-au spăimântat; pentru că au văzut tomul ereticilor lepădat sub picioarele sfintei, iar tomul drept-credincioșilor ținut în cinstitele ei mâini.

Văzând o minune că aceasta, s-au îngrozit toți. Și, întorcându-se mai vârtos spre credință, au slăvit pe Dumnezeu, Cel ce face în toate zilele lucruri minunate și peste fire, spre întoarcerea și folosul celor mulți. Și se face pomenirea această în sfânta biserică cea mare.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin”, se arată pe calendar-ortodox.ro.