Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 15 octombrie, pe Sfântul Mucenic Luchian. El s-a născut într-o familie nobilă, iar după moartea părinților săi a ales să își împărtășească toată averea cu cei săraci.
Calendar creștin ortodox, 15 octombrie. În această zi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Luchian. Acesta s-a născut într-o familie nobilă, în cetatea Samosata, din Siria. A rămas orfan la o vârstă fragedă, 12 ani, iar după moartea părinților săi a decis să își împartă toată averea cu cei săraci.
A ales să se hrănească cu pâine și apă doar o dată pe zi, iar uneori nu dorea să mănânce nimic pentru o săptămână întreagă. Datorită învățăturii și sfințeniei sale a fost hirotonit preot în Antiohia. Tot aici a ajuns să conducă școala de teologie.
Sfântul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care împăratul Maximian dorea să-i omoare în vremea persecuțiilor. Un preot eretic sabelian, care era împotriva dogmei Sfintei Treimi, pe nume Pangratie, a arătat persecutorilor locul unde se ascunsese împreună cu alți creștini.
În timp ce era adus spre a fi judecat, Sfântul Mucenic convertește la creștinism 40 de soldați, persoane care vor primi moarte mucenicească. A fost aruncat în temniță și supus regimului de exterminare prin înfometare.
La scurt timp după martiriu, în anul 330 moaștele Sfântul Mucenic Luchian au fost mutate la Helenopolis, fosta cetate Drepanum, restaurată de Sfântul împărat Constantin cel Mare în cinstea mamei sale Elena. Pe mormântul Sfântului Mucenic, Sfânta Elena, a ridicat o biserică.
Rugăciune către Sfântul Mucenic Luchian
„Cânta-voi Ție, Doamne Dumnezeul meu, că ai scos pe popor din robia Egiptului și ai acoperit pe Faraon cu căruțele și cu puterea lui. Strălucind, Sfinte Luchian, cu înțelepciune, cu har și cu putere duhovnicească, ai luminat popoare și le-ai povățuit, mucenice, către cunoștința lui Hristos.
Împlătoșându-te pe tine cu armele dreptei credințe ca un Milostiv, Cel Ce a purtat neputința noastră, te-a făcut nebiruit de luptele vrăjmașilor, mucenice. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Cu mrejele Dumnezeieștilor tale dogme, ai tras la Înălțimea Cerească, pe cel ce căzuse în adâncimea relei credințe, mult pătimitorule, vrednicule de minuni. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu cuvântul ai zămislit fără sămânță pe Cuvântul Tatălui Celui Veșnic, mai presus de pricină i de cuvânt, Preacurată și L-ai născut pentru mântuirea noastră”.