Calendar ortodox, 10 noiembrie. Mucenicul Orest și chinurile cumplite la care a fost supus pentru că nu a slujit zeilor

Calendar ortodox, 10 noiembrie. Mucenicul Orest și chinurile cumplite la care a fost supus pentru că nu a slujit zeilor Sursa foto: doxologia.ro

Miercuri, 10 noiembrie, credincioșii ortodocși celebrează mai mulți sfinți, printre care amintim Apostoli Rodion și Olimp, care au avut parte de o moarte martirică în vremea lui Nero. Erast, Sosipatru și Cuart sunt și ei celebrați în această zi. Tot astăzi, calendarul creștin ortodox îl pomenește pe Mucenicul Orest.

Ziua de miercuri ne aduce spre celebrare cinci sfinți Apostoli. Aceștia fac parte din cei 70 de apostoli și au fiecare o poveste de viață impresionantă. Doi dintre ei, Olimp și Rodion, au avut parte de o moarte martirică în cetatea Romei, pe vremea împăratului Nero.

Erast este un alt apostol pe care îl sărbătorim pe 10 noiembrie, conform calendarului creștin ortodox. Acesta a fost iconom al bisericii din Ierusalim și episcop al Paneadei. Sosipatru este și el pe lista sfinților celebrați azi, el fiind episcop la Iconiu (pomenit de Sfântul Apostol Pavel în Epistola către români). Cuart, cel de-al cincilea apostol pomenit miercuri a fost episcop al cetății Beirutului, a botezat mulți elini și a pătimit pentru credința în Hristos.

Mucenicul Orest sărbătorit pe 10 noiembrie. Cumplitele bătăi pe care le-a suportat pentru că nu a vrut să slujească zeilor

Calendarul creștin ortodox îl pomenește și pe Sfântului Mucenic Orest în ziua de 10 noiembrie. Acesta a fost prins de guvernatorul Maximin, în vremea împăratului Deoclețian, și obligat să cinstească zeilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Te înșeli amarnic, ighemoane, necunoscând adevărul! Iată, zeii aceștia sunt făcuț din aur și argint, din aramă și din fier, pentru înșelăciunea omenească. Ei nici nu văd și nici nu aud, fiind lucruri făcute de mâini omenești, care nu pot a-și ajuta lor, nici a face bine altcuiva. Pentru ce dar să mă închin lor?", a fost răspunsul oferit de Mucenicul Orest.

Pentru această îndrăzneală, Sfântul a fost bătutu crunt, cu mai multe instrumente. 40 de ostași s-au schimbat în timpul bătăii și mai multe unelte au fost rupte pe trupul lui Orest, care nu avea loc fără de răni. După ce a fost bătutu crunt, Mucenicul Orest s-a uitat către cer și a cerut o dovadă pentru cei care îl urăsc.

„Dumnezeule, fă cu mine semn spre bine, ca să vadă cei ce mă urasc și să se rușineze. Zicând acestea, a suflat asupra idolilor care erau în capiște și îndată toți au căzut și s-au risipit ca praful. Apoi, Sfântul a strigat către ighemon, zicându-i: "Unde este tăria zeilor tai, pentru ce nu și-au ajutat lor?" Și îndată au fugit toți afară din capiște, fiind cuprinși de frică; și a ieșit și mucenicul. După aceea, toată capiștea s-a cutremurat și a căzut.

După acest incident, Sfântul Mucenic Orest a fost întemnițat și ținut șapte zile fără apă și fără mâncare. Costele i-au fost arse cu un fier încins, iar 20 de cuie i-au fost bătute în călcâie. Ultima suferință a lui a fost legarea și târâirea sa de către un cal sălbatic, chinuri în care și-a găsit și sfârșitul.

Tot pe 10 noiembrie, Biserica îi mai pomenește și pe Sfântului Arsenie Capadocianul, Sfântului Cuvios Teostirict din Simvola, Sfântului Cuvios Nonnos, Sfântului Sfințitului Mucenic Mil, episcopul, cu doi ucenici ai sai și Sfinții Mucenici Caliopie, Nir și Orion.