Evenimentul Zilei > Social > Calendar creștin ortodox, vineri 22 octombrie. Sfinții șapte tineri din Efes, Sfântul Averchie, Episcopul Ierapolei
Calendar creștin ortodox, vineri 22 octombrie. Sfinții șapte tineri din Efes, Sfântul Averchie, Episcopul Ierapolei

Calendar creștin ortodox, vineri 22 octombrie. Sfinții șapte tineri din Efes, Sfântul Averchie, Episcopul Ierapolei

Sfinții șapte tineri din Efes, mai puțin cunoscuți în părțile noastre, sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă de două ori pe an, pe 22 octombrie și pe 4 august. Adesea, ei sunt întâlniți sub denumirea de „cei șapte adormiți".

Peștera celor Șapte Sfinți din Efes, așezată în Muntele Ohlonului, este identificată de tradiția creștină cu aceea în care și-a dat sufletul Sfânta Maria Magdalena. Cum și de ce au adormit acești șapte tineri bineplăcuți lui Dumnezeu vom află imediat.

Sfântul Averchie a fost episcopul cetății Ierapole din Frigia, în timpul domniei împăratului Antonin și a fiului sau, Marc Aureliu (161-180). Populația acestei cetăți era în majoritate păgână. În timpul unei serbări păgâne, Sfântul Averchie a intrat în templu și a distrus idolii. Trei tineri dintre păgâni, fiind demonizați și încercând să-l omoare pe episcop, au căzut la pământ înaintea acestuia, iar demonii s-au depărtat de la ei. Văzând minunea sfântului, cinci sute de persoane au crezut în Hristos și au dorit să primească Sfântul Botez.

Cu vremea, Sfântul Averchie a reușit să aducă întreagă cetate Ierapole la dreapta credință. Tot Sfântul Averchie i-a redat vederea mamei proconsulului provinciei, Publius. Sfântul Averchie a umblat prin orașele și satele vecine vindecând bolnavii și propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. A predicat în Siria, Cilicia, Mesopotamia, vizitând Roma și convertind peste mulți oameni la creștinism. Tradiția consemnează faptul că Sfântul Averchie s-a învrednicit de mai multe ori de vederea lui Hristos. Din acest motiv, cât și pentru faptele sale minunate, a fost numit „întocmai cu Apostolii”. Sfântul Averchie s-a mutat la Domnul în cetatea Ierapole la o vârstă înaintată.

Tot astăzi se face pomenirea:

– Sfântului Kuksa din Odesa;

– Sfântului Mucenic Alexandru episcopul și Iraclie Mucenicul, Anna și Elisaveta, Teodota și Glicheria;

– Sfântului Mucenic Zaharia;

– Sfântului Ruf;

– Cuviosului Lot;

Sâmbătă, facem pomenirea Sfântului Apostol Iacov, fratele Domnului.

Sursă: CrestinOrtodox.ro