Evenimentul Zilei > Social > Calendar creștin ortodox, sâmbătă, 25 septembrie. Trei sfinți sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă Română
Calendar creștin ortodox, sâmbătă, 25 septembrie. Trei sfinți sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă Română

Calendar creștin ortodox, sâmbătă, 25 septembrie. Trei sfinți sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă Română

Sfânta Cuvioasă Eufrosina, Sfântul Cuvios Pafnutie Egipteanul şi Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej sunt pomeniți, azi, în calendarul ortodox.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) prăznuiește, sâmbătă, 25 septembrie, mai mulți sfinți. Sunt trecuți în calendar Sfânta Cuvioasă Eufrosina, Sfântul Cuvios Pafnutie Egipteanul şi Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej. Toți cei trei sfinți au dus o viață curată, apropiată de Dumnezeu și au reprezentat un exemplu de smerenie pentru semenii lor.

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a rămas orfană de mamă la 12 ani

Povestea vieții Sfintei Cuvioase Eufrosina este legată de cea a Sfântului Cuvios Pafnutie Egipteanul, tatăl său. Eufrosina este rodul rugăciunilor părinților ei, care nu fuseseră până la nașterea sa binecuvântați cu un prunc. După ce a rămas orfană de mamă, atunci când avea doar 12 ani, Sfânta Cuvioasă Eufrosina a rămas doar cu tatăl său, Pafnutie. Când a împlinit 18 ani, pentru că și-a dorit să urmeze calea Bisericii și a refuzat căsătoria, Eufrosina a îmbrăcat haine bărbătești, intrând într-o mânăstire de monahi. Aici, ea a trăit timp de 38 de ani, fără ca cineva să afle că este, de fapt, femeie.

Pentru că tatăl său ajunsese să o caute cu disperare și amărăciune, Dumnezeu l-a ghidat către porțile mânăstirii în care se afla Eufrosina. Doar că în acea vreme, Cuvioasa se afla deja spre finalul vieții, fiind bolnavă. Sfânta Cuvioasă Eufrosina era cunoscută drept monahul Smaragd și astfel l-a primit pe tatăl său pentru a-l îndruma. Recunoscându-și părintele, Eufrosina a mărturisit adevărul în fața lui Pafnutie. Marcat profund de această întâmplare, Pafnutie a îmbrăcat și el haina monahală după moartea fiicei sale.

Serghie de Radonej a împărțit averea după moartea părinților

Pomenirea Sfântului Serghie de Radonej se face în calendarul ortodox pe data de 25 septembrie, în fiecare an. Acesta a fost unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Rusiei. El este considerat unul dintre sfinții care a renăscut monahismul isihast rus.

Serghie de Radonej s-a născut pe 3 mai 1313 și a trecut la cele sfinte la vârsta de 78 de ani, în ziua de 25 septembrie 1391. Viața sa a fost una cu dragoste către Dumnezeu. Sfântul a împărțit averea sa după moartea părinților și apoi s-a retras la mănăstire. Una dintre cele mai mari lavre rusești, Lavra Sfânta Treime, este ctitorită de el.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: