Evenimentul Zilei > Social > Calendar creștin ortodox, 9 octombrie. Ziua în care este sărbătorit Sfântul Apostol Iacob cel Tânăr
Calendar creștin ortodox, 9 octombrie. Ziua în care este sărbătorit Sfântul Apostol Iacob cel Tânăr

Calendar creștin ortodox, 9 octombrie. Ziua în care este sărbătorit Sfântul Apostol Iacob cel Tânăr

În data de 9 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Iacob, fratele Sfântului Apostol Matei, vameșul și evanghelistul.

Sfântul Apostol Iacob a fost fiul lui Alfeu și a făcut parte din grupul celor doisprezece apostoli. Sfântului Iacob se mai spune și „cel Tânăr”, pentru a fi deosebit de celălalt apostol Iacob. Acesta din urmă era fiul lui Zevedeu, fratele Sfântului Ioan Botezătorul. I se mai spunea și „Iacob cel Bătrân” sau „Fiul Tunetului”.

Sfântul Apostol Iacob a fost ales de Iisus ca ucenic şi propovăduitor al Evangheliei fiind de faţă la Cincizecime când Duhul Sfânt s-a pogorât în limbi de foc asupra ucenicilor.

A propovăduit credința în multe locuri din Palestina și Egipt

Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu a propovăduit în sudul Palestinei și în Egipt. El a propovăduit ce a trăit şi a văzut, patimile, învierea şi înălţarea Lui Iisus Hristos. Mergând la vestirea cuvântului Evangheliei, arzându-se de râvna dumnezeiasca, a stricat toate capistile idolilor. Se spune că a vindeca bolnavi, tămăduind boli și gonind duhuri necurate.

Pe unde a mers a trecut prin mari încercări dar Dumnezeu a făcut prin el minuni multe şi pe mulţi i-a convins de adevărul spuselor sale. A convertit foarte mulţi păgâni la creştinism, a ridicat biserici şi a hirotonit preoţi şi episcopi.

Și-a găsit sfârșitul pe cruce, asemenea Mântuitorului Iisus Hristos

Sorţii i-au căzut să predice Sfânta Evanghelie la Eleutheropolis şi împrejurimi şi în tot Egiptul. Acesta umblând prin multe locuri și a provăduit despre Hristos, ca un iubitor de Hristos, spunând oamenilor despre patimile pe care le-a îndurat și despre moartea sa.

Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu a convertit la creștinism o mulțime de oameni, a hirotonit preoți și episcopi și a ridicat multe biserici. Sfântul Apostol Iacob cel Tânăr a fost numit de credincioșii de aici „dumnezeiasca sămânță”.

A murit răstignit pe cruce, asemenea Mântuitorului. Sfântul Apostol Iacob a suferit moarte martirică în oraşul egiptean Ostracina, fiind crucificat de către închinătorii la idoli.

În calendarul creștin ortodox, ziua de 9 octombrie îi este dedicată Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu.