Evenimentul Zilei > Social > Calendar Creștin Ortodox, 29 noiembrie. Ce sfinți sărbătoresc românii în această zi
Calendar Creștin Ortodox, 29 noiembrie. Ce sfinți sărbătoresc românii în această zi

Calendar Creștin Ortodox, 29 noiembrie. Ce sfinți sărbătoresc românii în această zi

Ziua de luni, 29 noiembrie, ne prezintă povestea Sfântul Mucenic Paramon, care a murit în chinuri groaznice pentru că adus insulte voievodului care a jertfit 370 de creștini.

Sfântul Paramon a trăit în secolul al III-lea, în timpul domniei lui Deciu și a avut de suportat chinuri groaznice pentru că și-a permis să aducă cuvinte jignitoare acțiunilor voievodului. Achilin, dregătorul Răsăritului, a vrut ca 370 de creștini din temniță să fie duși la templul lui Neptun și să jertfească zeului Poseidon. Nu a reușit în înduplece pe niciunul să i se supună, chiar dacă a recurs la mai multe variante, inclusiv amenințarea cu tortura. Văzând că nu ascultă de porunca lui, Achilin a ordonat ca toți cei 370 de creștini să fie uciși.

În timp ce masacrul avea loc, pe acolo a trecut Sfântul Paramon, care a rămas șocat de acest peisaj sinistru. Văzând cum mor creștinii rând pe rând, acesta a ridicat mâinile cu fața spre templu păgân și strigat către Achilin: „O, cât de mulți drepți sunt înjunghiați fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor lui celor fără de suflet și muți”. După aceste cuvinte, el și-a văzut de drum.

La auzul acestor vorbe, dregătorului Răsăritului nu i-a venit să creadă și a poruncit moartea Sfântul Paramon, însă nu înainte ca acesta să fie chinuit. Limba i-a fost smulsă, drept pedeapsă pentru cuvintele jignitoare aduse voievodului, apoi i-au fost înfipte trestii în mădulare. Chinurile nu s-au oprit aici pentru el, ci a fost săgetat și cu sulițe. În acest mod, Sfântul Paramon și-a lăsat sufletul în mâna lui Dumnezeu și și-a dat ultima suflare în chinuri cumplite. Acesta a primit coroana muceniciei alături de ceilalți 370 de de dreptcredincioși, toți torturați la templul lui Neptun și omorâți pentru Hristos.

Troparul Sfântului Mucenic Paramon (Glasul al 4-lea)

Mucenicul Tău, Doamne, Paramon, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Paramon (Glasul al 4-lea)

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Cu răbdarea Dumnezeieştilor Porunci ţi-ai curăţit sufletul de spurcăciuni şi către săvârşirea pătimirii ai ajuns. Că te-ai lepădat a jertfi idolilor celor înşelători şi urmând lui Hristos, cu suliţa ai fost împus. Dar cu osârdie roagă-te pentru lume, Preafericite Paramon.

Tot astăzi, 29 noiembrie, facem pomenirea pentru:

– Sfântului Mucenic Filumen;

– Sfântului Cuvios Nicolae, arhiepiscopul Tesalonicului;

– Sfântului Mucenic Ioan din Persida;

– Sfântului Urban, episcopul Macedoniei;

– Sfântului Mucenic Valerin;

– Sfântului Dionisie, episcopul Corintului;

– Cuviosului Pancosmie;

– Sfântului Cuvios Pitirun;

– Sfântului Fedros.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: