Evenimentul Zilei > Actualitate > Calendar creștin ortodox, 23 septembrie. Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul
Calendar creștin ortodox, 23 septembrie. Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul

Calendar creștin ortodox, 23 septembrie. Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit lui Zaharia, în timp ce slujea la templu, că soția sa Elisabeta, înaintată în vârstă, va naște un fiu care se va numi Ioan. Nașterea lui Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus.

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește, joi, 23 septembrie Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul.

Zaharia, fiind înaintat în vârstă, s-a îndoit de cuvintele Arhanghelului Gavriil. Din acest motiv a rămas mut până la punerea numelui fiului sau.

Prin îngerii Lui, Dumnezeu a vestit nașterea lui Isaac vârstnicei Sară, nașterea lui Samson femeii sterpe a lui Manoe și a lui loan, părinților vârstnici Zaharia și Elisabeta. Sfântul Nicolae Velimirovici spune „Dacă dorim să știm cum se pot naște copii din părinți sterpi și vârstnici, să nu mergem să-i întrebăm pe oameni, căci nu vor avea ce să ne spună. Faptele despre care se întreabă sunt mai presus de știință naturală.

Mai curând să mergem să privim la puterea lui Dumnezeu care le-a făcut pe toate din nimic, care nu a avut nevoie de părinți tineri sau vârstnici că să-l facă pe Adam. Decât să fim curioși, mai bine să dăm slavă lui Dumnezeu care ne-a descoperit puterea Să nouă păcătoșilor”.

Biserica i-a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea lui – 23 septembrie; nașterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima și a două aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului sau – 25 mai.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfinților Mucenici Andrei, Ioan, Petru și Antonie;
– Sfintei Mucenite Raida, fecioara (†308);
– Sfintelor Cuvioase femei Xantipa și Polixenia;
– Sfântului Mucenic Nicolae Pantopolitul;
– Sfântului Mucenic Ioan din Coniță.

Mâine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Tecla.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: