Calendar creștin ortodox, 21 ianuarie. Sfântul Maxim Mărturisitorul

Pe 21 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Maxim Mărturisitorul. S-a născut către anul 580 în Constantinopol într-o familie de neam ales. Adevărul era cel mai important pentru el.

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă. A intrat în monahism în mănăstirea Chrysopolis. Sfântul Maxim Mărturisitorul a luptat pentru credință cu orice preț și a apărat-o împotriva monotelismului.

Și-a dat viața pentru credință

Acesta era un cuvios cunoscut în teologia și spiritualitatea ortodoxă pentru densitatea și profunzimea fără limite. Viața și opera acestui mare sfânt și teolog creativ al Bisericii sunt apreciate de toți credincioșii din ziua de azi. Sfântul Maxim Mărturisitorul a fost un real exemplu și a trăit pentru credință. Lucrările sale de teologie și spiritualitate au fost scrise întotdeauna împotriva curentului de opinie general, În toate operele sale a pus credință fără margini și sângele său pur.

A copilărit într-un sat, a provenit dintr-o familie nobilă, dar la 9 ani a ajuns orfan și a fost crescut de preoții de la mănăstirea din Palestina.

În 614 s-a retras la o mănăstire din Chrysopolis, de pe țărmul răsăritean al Bosforului, iar după zece ani s-a mutat la Mănăstirea ‘Sfântul Gheorghe’ din Cyzic. În anul 626 și-a găsit liniștea la mănăstirea din Cartagina.

În această perioadă, Sfântul Maxim a devenit principalul apărător al Ortodoxiei împotriva monoteliților, care declarau că în Hristos nu se află două parti, dumnezeiască și omenească, ci doar partea dumnezeiască. El a fost cel care a pregătit în 649 sinodul de la Roma care, sub papa Martin I, a condamnat erezia monotelită. Pentru opoziția sa față de monotelismul susținut de politica imperială, Sfântul Maxim a fost trimis în două exiluri, mai întâi la Bizya și apoi la Perberis, în Tracia.

Sfântul Maxim Mărturisitorul spunea: „A tăinui cuvântul adevărului înseamnă a te lepăda de el”.

El a scris multe cuvinte şi pilde despre adevăr, pe care le-a trimis apoi pretutindeni în lume. Sunt citite și în ziua de azi. Prăznuirea sa se face la 21 ianuarie şi 13 august. Mâna sa dreaptă, tăiată pentru apărarea credinței se află la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos, potrivit crestinortodox.ro