Evenimentul Zilei > Actualitate > Calendar creștin ortodox, 16 noiembrie. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei
Calendar creștin ortodox, 16 noiembrie. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

Calendar creștin ortodox, 16 noiembrie. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

Potrivit Tradiției este autorul primei Evanghelii. Eusebiu și Sfântul Epifanie ne mărturisesc că Matei a scris Evanghelia în limba aramaică și în limba greacă.

Din Martirologiul român aflăm că a murit că martir în Etiopia, fiind ars pe rug de păgâni. Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea să la cele veșnice, aflăm că a suferit moarte de martir în Pont.

Evanghelia după Matei se află înscrisă în lista Canonului Muratori și amintită de Sfințîi Părinți: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigore de Nazianz. Ea este recunoscută că autentică și de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) și confirmată de Sinodul ecumenic Trulan (692) și sinodul al VII-lea (787). Scopul evanghelistului a fost să dovedească primilor cititori că Hristos este Mesia cel prezis de profeți și în persoană Să s-au îndeplinit toate vechile profeții.

Face trecerea de la Vechiul Testament spre Noul Testament

Pentru că el face trecerea de la Vechiul Testament spre Noul Testament, Sfinții Părinți au hotărât că Evanghelia scrisă de el să fie prima, cel mai aproape de Vechiul Testament. Evanghelia să ii are în vedere pe iudei și pe păgâni și din acest motiv ea este mai mult o Evanghelie de convertire a popoarelor la credință. Iudeilor le descoperă că Iisus este Mesia, iar păgânilor le vestește că mântuirea se realizează prin Hristos. După mărturia lui Irineu de Lyon, Evanghelia după Matei a fost scrisă spre sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60 ai primului secol creștin.

Având în vedere că Matei folosește foarte des sintagma „Împărăția cerurilor”, Evanghelia să este numită și Evanghelia Împărăției. Evanghelia după Matei este citită în Biserica timp de șaptesprezece duminici după Duminică Rusaliilor și în duminicile în care se lasă sec de carne și de brânză. Dar și în alte multe zile din an se citesc pericope din Evanghelia după Matei, precum și la Praznice și la multe sărbători ale Sfinților.

Marți, 16 noiembrie, facem pomenirea Sfântului Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei, potrivit CrestinOrtodox.ro.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.