Calendar creștin ortodox, 13 octombrie. Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

Calendar creștin ortodox, 13 octombrie. Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iași Sursă Youtube

Pe 13 octombrie, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește „Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi”. Astăzi sunt pomeniți și Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica.

Calendar creștin ortodox. Biserica Ortodoxă Română prăznuiește „Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi” pe 13 octombrie. În anul 1996 a fost adusă la Iaşi, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia). În anul respectiv, peste un milion de credincioși au venit să cinstească, la Iași, pe Sfântul Apostol Andrei și pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Pe 13 octombrie 1996, Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala mitropolitană din Iași, de un sobor de ierarhi, în fruntea cărora s-a aflat Mitropolitul de Patras, Înaltpreasfințitul Nicodimos. Alături de acesta s-a aflat și actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel.

După acest mare eveniment, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cererea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei de atunci, ca în fiecare an, la această dată, de 13 octombrie, în calendarul creștin ortodox să fie pomenită aducerea la Iași a moaștelor Sfântului Apostol Andrei. În data de 19 octombrie 1996, sfintele moaște însoțite de delegația din Grecia s-au întors în Patras.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rugăciune către Sfinţii Mucenici Carp şi Papil

Amintim că Biserica Ortodoxă îi prăznuieste astăzi și pe Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica. Creștinii trebuie să rostească o rugăciune puternică pentru a scăpa de păcate și ghinion.

Troparul Sfinţilor Mucenici Carp şi Papil, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 6-lea.

Irmosul:

Ca pe uscat umblând Is­rael, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Photo 159825506 © Leo Lintang | Dreamstime.com

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cer de la tine Hristoase să se lumineze sufletul meu cel în­tunecat cu Lumina Dumnezeirii Tale celei fără de început; şi să mi se dea cuvânt ca să laud după vrednicie pe aceşti înţelepţi mucenici.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Lepădându-vă, purtătorilor de chinuri, de toată îndulcirea cea de pe pământ, v-aţi într-armat gândul către Calea cea ce­rească, întâi prin sihăstrie şi acum prin sânge.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Lesne aţi putut, înţelepţilor, a răbda toată supărarea prin Puterea cea Dumnezeiască, prin care, surpând toată puterea vrăjmaşului, aţi căpătat laudă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fiind eu învechit mai de de­mult din sfatul vicleanului şar­pe, nesuferind Dumnezeu să mă vadă pierdut, sălăşluindu-Se întru tine, Preacurată, m-a înnoit.

Cântarea a 3-a. Irmos: Nu este sfânt precum Tu...

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Ca unii ce aţi păzit în ade­văr ceea ce este după chipul Ziditorului, nu aţi plecat genunchii la închinăciunile cele împotriva lui Dumnezeu ale neamurilor, ci cu rugăciune ne­biruită le-aţi surpat.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Din porunca cea necredin­cioasă a judecătorului, despuindu-se trupeşte vitejii, s-au îm­brăcat cu Hristos, pentru care, ca pe nişte berbeci de jertfa, legându-se cu lanţuri, îi ducea.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, potrivit Doxologia.