Calculati corect cat dormiti pe noapte

Luati in calcul si timpulpetrecut pana sa adormiti, dar si trezirile de peste noapte.

Oamenii dorm mai putin cu o ora decat cred ei insisi ca dorm, arata un studiu realizat pe 2.000 de adulti trecuti de 40 de ani, citat de publicatia medicala „WebMd”. Subiectii testati afirmau ca se odihnesc aproximativ sapte ore pe noapte, dar in realitate dormeau mai putin cu o ora, dupa cum au demonstrat aparatele cu care au fost testati.

Cel mai bun somn: intre 22.00 si 6.00

Majoritatea oamenilor nu iau in calcul cat timp le ia sa adoarma sau timpul pe care il pierd  atunci cand se trezesc in timpul somnului, sustin specialistii. „Totusi, o ora in plus de somn conteaza foarte mult”, spune pneumologul Luminita Anghel, de la Clinica NewMedics, specializata in tratarea tulburarilor somnului.

Medicul este de parere ca tot mai multi romani ajung sa doarma insuficient din cauza stresului. „Pentru ca au slujbe care ii solicita foarte mult, oamenii ajung acasa tarziu si se culca in general dupa ora 22.00. Intervalul cel mai bun pentru dormit este insa intre 22.00 si 6.00”, precizeaza medicul.

Intr-o camera intunecoasa se doarme cu doua ore mai mult

Organismul se reface complet dupa sapte-opt ore de somn complex. Altfel, pe termen scurt, scad randamentul, atentia, vigilenta si creste irascibilitatea, iar pe termen lung este posibil sa se instaleze oboseala cronica.

Pentru ca somnul sa vina mai repede, specialistii va sfatuiesc sa evitati cofeina si alcoolul cu sase ore inainte de a merge la culcare, sa va relaxati, sa faceti cateva intinderi usoare. Asigurati-va ca asternuturile sunt in regula, aerisiti si trageti draperiile. Este foarte important ca in camera sa fie intuneric. Un experiment a demonstrat ca intr-o camera intunecata oamenii dorm cu doua si chiar cu sase ore mai mult decat intr-una in care patrunde lumina.

Daca dormiti cu partenerul, evitati discutiile conflictuale inainte de culcare. De asemenea, nu treceti in revista ce ati facut pe parcursul zilei la serviciu si nici nu incercati sa planificati ziua de maine.

PENTRU SOMN DULCE

Beti ceaiuri cu miere

Ca sa dormiti mai bine si ceaiurile va pot fi  de folos. Incercati conurile de hamei combinate cu levantica ori tei, cu soc si un pic de valeriana (picaturi sau ceai). Se pune o lingurita din acest amestec la o cana de 250 de ml, se indulceste cu miere (este mai buna decat zaharul pentru ca ajuta la linistirea organismului), se adauga putina lamaie si se bea. Daca aveti insomnii trebuie sa evitati sa consumati seara mancaruri ori bauturi excitante (ciocolata, cacao, ceai negru sau verde, cafea). ORA DE IARNA Adaptati-va mai usor

Daca sunteti sensibili si va este greu sa va adaptati organismul la ora de iarna, incercati sa nu va suprasolicitati in urmatoarele saptamani. Evitati situatiile conflictuale, nu abuzati de mancare sau bauturi alcoolice. Chiar daca odata cu trecerea la ora de iarna dormim mai mult cu o ora (doar o zi), poate sa apara o stare de moleseala in urma procesului de adaptare a organismului. In plus, incercati sa va expuneti cat mai mult la lumina naturala din timpul dupa-amiezii.