Călăuze judecate

33 de persoane au fost trimise astăzi în judecată, de către procurorii suceveni ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Terorism (DIICOT), sub acuzaţia că au organizat sau au făcut parte din două grupări infracţionale organizate în judeţele Suceava şi Botoşani.

Grupările erau specializate în traficul de migranţi, pe relaţia  Republica Moldova-Ucraina-România-Ungaria-Italia sau alte ţări din Spaţiul Schengen.

Potrivit anchetatorilor, de la mijlocul lui 2007 şi până în luna aprilie a acestui an, atunci când reţelele au fost anihilate, cei 33 de înculpaţi au pus la cale transportul, însumând peste 100 de persoane. Pentru fiecare transport moldovenii şi ucrainienii care vroiau să ajungă în Occident plătind între 2000 şi 4000 de euro.

Migranţii, cetăţeni moldoveni şi ucraineni, intrau legal în România, de unde erau preluaţi de membrii români ai grupărilor, care îi cazau şi le procurau documente de identitate româneşti autentice, aparţinând unor persoane cu fizionomii asemănătoare, sau falsificate. Aceştia erau scoşi ilegal din ţară si transportaţi spre Europa de Vest.

Dintre cei 33 de inculpaţi în acest dosar, în care rechizitoriul are în jur de 800 de pagini, 17 sunt din judeţul Suceava, iar restul din judeţele Botoşani, Arad şi Neamţ

Cum îşi împărţeau banii

Procurorii DIICOT Suceava susţin că afacerea traficului de migranţi era una foarte profitabilă, acesta fiind şi motivul pentru care zeci de persoane (patroni de societăţi de transport, şoferi etc) au aderat la cele două grupări infracţionale.

Anchetatorii susţin că pentru fiecare migrant, capii reţelelor primeau între 2000 şi 3000 de euro, profitul împărţindu-se în funcţie de participarea fiecăui membru, de poziţia sa în ierarhia grupului infracţional. Furnizorilor de migranţi le reveneau aproximativ 500 de euro de persoană.

Membrii grupării care realizau transporturile se alegeau cu sume cuprinse între 700 şi 1000 de euro de migrant. Şoferii de tir şi călăuzele care realizau trecerea frauduloasă a frontierei aveau un beneficiu la fiecare migrant de 500-800 de euro.

(18:20)