„Călătorie pe Volta, Planeta Becurilor”. Cartea care îi ține ocupați pe copii în timpul izolării

„Călătorie pe Volta, Planeta Becurilor”. Cartea care îi ține ocupați pe copii în timpul izolării

Iulian Comănescu vorbește despre cartea dedicată celor mici, prima dintr-o serie de povestiri antrenante și pline de imaginație.

Cartea povestește o călătorie spre Planeta Becurilor, deci o aventură în spațiu. De ce tocmai în spațiu?

Am detaliat în alte locuri de ce, dar există un răspuns foarte simplu: unde poți evada cel mai bine dintr-o izolare care începe la ușa ta, dacă nu în spațiul cosmic? În alte povestiri, evadăm în timp, următoarea e cu Oameni de Neanderthal, Adam și Eva.

Nu e dificil să scrii pentru copii, pe înțelesul lor? Cum v-ați adecvat la ei?

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă am o calitate de autor pentru copii, e aceea că am știut exact, dintotdeauna, cum să-i explic un anume lucru lui Efrem, în cuvinte și noțiuni pe înțelesul lui. Dar nu numai eu m-am adecvat la el, cred că l-am adecvat și pe el la mine. Sigur, era interesat de nave spațiale și astronauți, ca orice băiețel de 5 ani. Dar cumva a înțeles că „tata e scriitor” (atâta cât sunt), că e mai bun la asta decât, de pildă, la desenat sau la făcut jucării din cartonul cutiilor în care am cărat cărțile. Am fost și puțin egoist în toată povestea, fiindcă la un moment dat existența mea ajunsese numai treburi casnice și birocratice, de la un cap la altul. Aș fi fost mult mai apăsat fără povestirile astea, m-am răzbunat pe izolare și toate celelalte cu ele, făcând ce știu eu să fac.

Nu sunt handicapat domestic, îmi place să mai gătesc de pildă, am reușit să montez cu un oarecare interes mobila comandată, dar nu cred că am stofă de home daddy până la capăt. S-ar putea ca doza asta de egoism să fie necesară pentru toți părinții aflați în situația mea – scoși dintr-o rutină profesională sau de business solicitantă. La un moment dat trebuie să le arătăm într-un fel sau altul copiilor cine suntem. Iar asta se poate realiza ușor făcând lucrurile pe care le faci de obicei, dar într-o versiune pe înțelesul lor. Izolarea a fost o oportunitate perfectă, vorba clișeului, pentru asta.