EnglishRussia.com prezintă imagini surprinse din una dintre cele 10 centrale nucleare funcționale din lume. 

Centrala are trei reatoare funcționale, fiecare funcționând la o capacitate de 1000 MW, acoperind 8% din necesarul de electricitate a zonei din centrul Rusiei și 80% a regiunii Smolensk

Centrala ar fi trebuit să aibă patru reactoare, însă construcția ultimului a fost întreruptă în urma dezastrului nuclear de la Cernobîl.

La intrarea în centrală, orice haină trebuia dată jos de pe corp și trebuie purtate haine de culoare albă, curate. Cei care vizitează centrala trebuie să-și pună dopuri speciale în urechi, care să estompeze bâzâitul constant care există aici. 

Cu toate acestea, în mod normal bâzâitul ar trebui să fie atenuat, datorită căștilor de protecție, un alt accesoriu obligatoriu pentru vizitatori. 

Fiecare angajat al centralei are asupra sa câtre un dozimetru cu ajutorul căruia, la sfârșitul zilei se analizează nivelul de radiații care au acționat asupra sa. 

Sub picioare se simte un bâzâit și o vibrație extrem de ciudată și care dă fiori, susține reporterul care a vizitat centrala de la Smolensk.

Cu toate acestea, de peste 25 de ani, nu a avut loc niciun accident și nu s-a înregistrat nicio creștere a nivelului de radiații în zonă. Cu toate acestea, au existat câteva evenimente în anii 1991 și 1992:

Octombrie 1991: Cădere de tensiune la centrala nucleară Smolensk, din Rusia

1991: O defecțiune la sistemul de control apărută in timpul realimentării centralei provoacă oprirea reactorului la centrala nucleară Smolensk (Rusia);

Mai 1992: Defecțiune la sistemul de urgență de la centrala nucleară Smolensk (Rusia)

Iunie 1992: Sistemul centralizat de control de la centrala nucleară Smolensk a cedat complet (Rusia)

Galeria foto atașată acestui articol vorbește de la sine.