Evenimentul Zilei > EVZ Special > Călăii care i-au băgat în depresie pe români atunci când le era lumea mai dragă
Călăii care i-au băgat în depresie pe români atunci când le era lumea mai dragă

Călăii care i-au băgat în depresie pe români atunci când le era lumea mai dragă

Momente mai puțin plăcute din fotbalul românesc se leagă și de personaje care au rămas adânc înfipte în amintirea suporterilor, după ce au provocat eșecuri istorice.

Atunci când conta la nivel continental și mondial, fotbalul românesc a trecut și prin extaz, și prin agonie. A generat emoții, sentiment fundamental pentru succesul unui sport, iar fanii au rămas cu amintirile marilor succese, dar și cu amărăciunea unor eșecuri de poveste. Pe lângă Hagi, Popescu, Dumitrescu, Petrescu, Munteanu sau Moldovan, românii care au trăit vremurile de aur ale fotbalului autohton își aduc aminte și de oamenii care i-au băgat în depresii.

Adversari care s-au extras din contextul echipei și s-au remarcat prin evoluții remarcabile chiar împotriva românilor. De meciul AC Milan – Steaua (4-0), disputat în 1989, în finala Cupei Campionilor Europeni, se leagă numele a doi mari jucători: Ruud Gullit și Marco van Basten. Ambii olandezi au reușit „o dublă” și au paralizat o echipă „militară” care n-a avut reacție în finala jucată la Barcelona. Mijlocașul și atacantul făceau furori la acea vreme la Milan și cu un an mai devreme deveniseră campioni europeni.

La Mondialul din Italia – 1990, România a debutat cu un succes împotriva puternicei naționale a U.R.S.S-ului (2-0). Elanul „tricolorilor” a fost tăiat, însă, atunci când starea generală de spirit era entuziastă. În cea de-a doua partidă, elevii lui Emeric Ienei au fost învinși de reprezentativa Camerunului (1-2), care bătuse Argentina, în meciul de deschidere (1-0). Intrat pe teren în minutul 58, Roger Milla (38 de ani la acea vreme) a înscris în minutele 76 și 86.

Patru ani mai târziu, în SUA – 1994, atacantul avea să devină cel mai în vârstă fotbalist care marca la un Mondial, după ce perforase poarta Rusiei în eșecul suferit de Camerun cu 1-6. „Îmi amintesc că am făcut un meci extraordinar împotriva României. Cel mai bun joc făcut de mine în acei ani. A fost o recompensă a eforturilor foarte mari pe care le-am făcut la antrenamente. Am marcat de două ori. Nu voi uita niciodată acele goluri”, spunea Milla într-un interviu acordat pentru „Evenimentul zilei” în 2011. De-a lungul carierei, africanul a evoluat la Monaco, Bastia sau Montpellier.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: