Liderii din Uniunea Europeană au cerut, joi, să fie adoptat „rapid” cadrul de negociere cu Republica Moldova, un pas înainte pe drumul aderării Chişinăului la comunitatea europeană.
UE, sprijin pentru Republica Moldova împotriva Rusiei
UE va continua să acorde tot sprijinul relevant Republicii Moldova în abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina, au mai anunțat liderii europeni.
În acest sens, Uniunea Europeană va continua să consolideze rezilienţa, securitatea şi stabilitatea ţării în faţa activităţilor destabilizatoare ale Rusiei, se precizează în documentul care prezintă concluziile reuniunii de joi a liderilor europeni.
De asemenea, Consiliul European salută, de asemenea, angajamentele bilaterale ale statelor membre de a sprijini Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Moldova, pentru a spori rezilienţa sectorului de securitate.
Consiliul European a salutat prigresele din Ucraina și Republica Moldova
Pe de altă parte, Consiliul European a salutat progresele înregistrate de Ucraina şi de Republica Moldova în ceea ce priveşte avansarea reformelor necesare pe calea lor către UE. Iar după prezentarea proiectelor-cadru de negociere pentru Ucraina şi Republica Moldova, Consiliul European a invitat la adoptarea rapidă a acestora şi la avansarea demersurilor fără întârziere.
Reaminitm că, la summitul din decembrie 2023, liderii UE au dat undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce aceste ţări au luat măsurile relevante prevăzute în raportul Comisiei privind extinderea din 8 noiembrie 2023.
Bosnia se alătură celor două țări în drumul spre UE
Liderii UE şi-au exprimat și disponibilitatea de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia şi Herţegovina, atunci când se va realiza conformitatea necesară cu criteriile de aderare. De asemenea, liderii UE au invitat Comisia Europeană să raporteze Consiliului cel târziu în martie 2024 cu privire la progresele înregistrate.
În plus, Consiliul European a convenit să invite Bosnia să deschidă negocierile de aderare la UE, subliniind în acelaşi timp că ţara balcanică va trebui să întreprindă mai multe reforme înainte de începerea propriu-zisă a discuţiilor.
Adoptarea cadrului de negociere reprezintă următorul pas după ce o ţară este invitată să deschidă negocieri de aderare cu blocul comunitar.
Bosnia, Moldova şi Ucraina profită de o nouă deschidere faţă de extinderea UE în rândul oficialilor europeni, care au declarat că invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a arătat pericolele de a avea "zone gri", destabilizate de puteri străine, la graniţele UE.
Negocierile ar putea dura, totuși, mulţi ani, fiindcă sunt necesare multe reforme politice şi economice pentru a obţine aderarea deplină la blocul comunitar.