CADOUL de Crăciun al PSD către UDMR legat de școlile în limba maghiară

În proiectul de lege de modificare a Legii educației naționale privind liceele agricole, adoptat luni de Senat, în calitate de for decizional, a trecut și un amendament al UDMR care prevede că școlile cu predare în limbile minoriatilor naţionale pot fi înfiinţate, pe lângă ministerul Educaţiei, şi de Parlament şi autorităţile locale şi judeţene, cât și de către cultele recunoscute prin lege.

Prin această lege, care urmează să fie promulgată de către președintele Klaus Iohannis, se asigură şi cadrul legal pentru o altă inițiativă legislativă a Uniunii Democrat Maghiare, cea de înfiinţare a Liceului Catolic din Târgu-Mureș, informează Hotnews.ro. Proiectul de lege urmează să fie votat în Camera Deputaţilor, pe urmă de către Senat.

Inițiativa care modifică Legea educației naționale privind liceele agricole a fost adoptată de Senat, cu 82 voturi „pentru", două voturi „împotriva” (senatorul PNL Raducu Filipescu şi senatorul independent Vergil Chitac) şi 14 abţineri care au aparținut liberalilor. 

Pe 24 septembrie, șeful PSD, Liviu Dragnea, declara că a luat legătura cu premierul Ungariei, Victor Orban pentru rezolvarea problemei de la Liceului Catolic de la Târgu Mureș, Ungaria angajându-se să sprijine România pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Astfel, aleșii UDMR au depus la Parlament, în noiembrie, proiectul de lege care prevede înfiinţarea acestui liceu, aşteptând întâi ca în circuitul parlamentar să intre amendamentul prin care să fie mai întâ creat cadrul legal. 

Deputaţii UDMR Szabo Odon şi Biro Zsolt-Istvan au propus acest amendament, în ședința din 31 octombrie, a Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților. Amendamentul a fost adoptat de majoritatea din comisie. Motivarea amendamentului, cum apare el în raportul de admitere, este: „pentru a se realiza o precizare clară a modului în care se pot înfiinţa unităţile învăţământ.”

Amendamentul adăugă un alineat la articolul 45 din Legea educaţiei naţionale şi nu face referire doar la Parlament. 

În primă fază, proiectul de lege privind liceele agricole a primit raport de respingere în comisia de învăţământ. Totuși, când a ajuns în plen, s-a cerut şi s-a votat de către majoritatea parlamentară, retrimiterea inițiativei legislative la comisia de învăţământ. În Comisie a fost introdus acest amendament, alături de alte amendament care fac referire la liceele agricole, subiectul principal al proiectului de lege. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul pe 7 noiembrie, iar pe 4 decembrie a intrat la Comisia de învăţământ a Senatului, care nu a modificat amendamentul UDMR. În aceeași zi, raportul de admitere a fost votat de plenul Senatului, for decizional pentru acest proiect de lege.