ZIUA LUI PUTIN. Ce cadou primești când ești unul dintre cei mai PUTERNICI oameni de pe planetă

ZIUA LUI PUTIN. Ce cadou primești când ești unul dintre cei mai PUTERNICI oameni de pe planetă

Ce poți primi de ziua ta, când ai de toate? În cazul lui Vladimir Putin, președintele adorat și detestat în aproape aceeași măsură, pe Glob, un site pro-Kremlin a decis că un cadou potrivit ar fi o carte cu fragmente din viața președintelui, ilustrată cu fotografii ale lui Putin.

Vladimir Putin împlinește azi 64 de ani.

Cartea realizată în onoarea sa se numește „In the Lead Role: Putin in Contemporary Culture” (În rol de lider: Putin în cultural contemporană - n.n.).

Volumul are 288 de pagini cu ilustrații ale lui Putin din reviste, cărți, apariții la televiziune și în filme documentare, raffiti, sculptură, muzică și bunuri de consum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există numeroase fotografii ale unor manifestări pro-Putin, de pildă câțiva ruși care țin în mână literele cuvintelor „La mulți ani, Vladimir” și imagini de la un miting al unor tinere care și-au rupt tricourile, pe care le purtau și pe care scria „O voi rupe pentru Putin” cu o imagine a președintelui pictată în roz, relatează The Guardian.

După anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014, tricourile și cqrcasele de IPhone cu fotografia lui Putin au devenit populare, și se puteau găsi la orice aeroport și într-un nou lanț de magazine cu obiecte pentru armată.

Viktor Levanov, editorul siteului de știri pro-Kremlin Gosindex, le-a spus jurnaliștilor, la o ședință foto într-un studio din Moscova, că volumul dedicat aniversării președintelui este menit a analiza modul în care liderul a depășit limitele unei simple personalități și a devenit un „fenomen cultural la nivel global”.

„Folosirea imaginii sale în artă, literatură și jurnalism nu poate fi ignorată. Chiar și campania electorală din SUA s-a referit, recent, la modul în care se raportează candidații la Vladimir Putin”, a susținut blogerul.

Autorul cărții spune că n-a primit fonduri publice, iar profiturile încasate vor fi transferate unui Centru pentru protejarea tigrilor Amur, fondat de Putin însuși.

El susține că nu este vorba despre o declarație politică și neagă faptul că se formează un cult al personalității în jurul liderului de la Kremlin.

Evident că un exemplar al acestei cărți va ajunge la Vladimir Putin.

Cartea cuprinde și fotografii din presa occidentală care „distorsionează”, spun autorii, imaginea lui Putin. „Noul țar”, cartea corespondentului New York Times Steven Lee Myers, ar trebui „să fie completă și corectă: totuși, de pe copertă deja îți dai seama că autorul nu a reușit să depășească stereotipurile”, relevă cartea susținătorului președintelui rus.

Pe o altă pagină, este un exemplar al publicației Der Spiegel care îl arată pe Putin stând deasupra lui David Cameron, Angela Merkel și Barack Obama, ilustrația fiind  considerată ca o „demonizare clasică europeană”.

La lansarea acestui volum a participat, printre alții, șeful paginii de fani ai lui Putin de pe Facebook, Mikhail Antonov, care a ajutat la realizarea cărții și care a organizat acum doi ani, de ziua lui Putin o expoziție cu picturi ce-l reprezentau pe Putin în 12 ipostaze de Hercules.

Viața politică

Putin este în prezent, pentru a treia oară, preşedinte al Federaţiei Ruse. A devenit preşedinte interimar al Rusiei în 31 decembrie 1999, după ce preşedintele Boris Elţîn și-a dat demisia, iar apoi a câştigat alegerile prezidenţiale din anul 2000. În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în 7 mai 2008. El a fost premier al Rusiei între mai 2008- martie 2012, apoi a redevenit președinte pentru șase ani, în urma modificării Constituţiei.

Este foarte probabil că va candida pentru a patra oară, pentru un mandat prezidențial, în 2018, și aproape sigur va câștiga, având o rată mare de susținere în rândul populației, conform sondajelor de opinie.

Vladimir Putin este necruțător cu criticii sau dușmanii lui și are grijă să „câștige” mereu.

Un proeminent analist și jurnalist rus critic la adresa regimului Putin a fost găsit mort în apartamentului său de la Moscova, Vladimir Pribilovski (59 de ani), în luna ianuarie 2016.

De altfel, multi critici din media si din politică ai presedintelui Vladimir Putin au murit în mod suspect în ultimii 10 ani, alții, oameni de afaceri sau moguli, au ajuns la închisoare.

Timp liber

Este celebru pentru stilul său sportiv, ca practicant, în tinerețe, de judo și hochei, iar înc copilărie a cochetat cu tenisul, schiul şi pilotajul. Este absolvent al Secţiei de Drept Internaţional a Facultăţii de drept din Leningrad, cu o teză despre politica SUA pe continentul african. A fost membru al Partidului Comunist din studenție până la dizolvarea partidului, în decembrie 1991. A fost recrutat și a lucrat în KGB până în 1990, când a fost numit consilier al primarului Sankt Petersburg-ului și apoi a intrat îbn politică.

Potrivit unor surse neconfirmate, Putin are o avere estimată la 40 de miliarde de dolari, lucru negat de acesta și de apropiații săi.  Vorbește foarte rar despre familia sa, dar a făcut declarații, în decembrie 2015, despre fetele sale: „Studiază la universități rusești. Sunt mândru de ele. Fetele mele vorbesc fluent trei limbi europene, iar una dintre ele vorbește chiar și una sau două limbi orientale. Fac primii pași în carieră și au succes. Membrii familiei mele nu sunt implicați în afaceri sau politică și nici nu își doresc așa ceva”, a spus el.

Viața privată

Ziarele sunt pline de povești despre viața privată a liderului rus.

Potrivit unui ziar rusesc, Putin ar fi avut-o amantă pe campioană olimpică la gimanstică Alina Kabaieva (33 de ani) încă din 2008, aceasta fiind doar cu doar doi ani mai mare decât fiica cea mare a lui Putin. Pe lista cuceririlor lui Putin figurează şi campioana mondială de box Natalia Ragosina (39 de ani). Mai nou, s-a vorbit despre o femeie de afaceri, Wendi Deng (47 de ani), fosta soție a lui Rupert Murdoch (85 de ani), mogul de presă.

Vladimir Putin a fost căsătorit cu Ludmila Putina, între 1983 și 2013 și au împreună două fete: Ekaterina (n. 1985 în Dresda, Germania) şi Maria (n. 1986, tot în Dresda, Germania). Soţia sa a studiat filologia la Universitatea din St. Petersburg, apoi a a lucrat ca stewardesă în Kaliningrad şi apoi ca profesoară de limbi străine, vorbind curent germană, franceză şi spaniolă.