CADASTRU GRATUIT a condus la o CREȘTERE URIAȘĂ a proprietăților înregistrate oficial. ANCPI: 84% dintre locuințele din România au acte

CADASTRU GRATUIT a condus la o CREȘTERE URIAȘĂ a proprietăților înregistrate oficial. ANCPI: 84% dintre locuințele din România au acte

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că, din cele de 9,57 de milioane de hectare de terenuri agricole care beneficiază de subvenții APIA, 3,72 de milioane de hectare (39%) au carte funciară. De asemenea, peste 80% dintre locuințe sunt înregistrate în evidențele Agenției.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a înregistrat,  anul trecut, peste 500.000 de imobile, cu peste 31% mai multe față de 2017, se arară într-un bilanț al instituției. Actele pentru aceste proprietăți au fost eliberate gratuit prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României. De altfel, numărul imobilelor înregistrate de ANCPI a depășit 1.160.000. Lucrările de înregistrare sistematică derulate prin PNCCF sunt contractate de ANCPI sau de primării, la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale (UAT) sau la nivel de sector cadastral.

„Programul este finanțat din venituri proprii ale Agenției și din fonduri europene iar primele lucrări au fost făcute pentru terenurile agricole. Ca urmare, din totalul de 9,57 de milioane de hectare de terenuri agricole care beneficiază de subvenții APIA, au fost înregistrate 3,72 de milioane de hectare (39%). De asemenea, sunt în curs de contractare lucrări de înregistrare sistematică pentru încă aproximativ 4,10 milioane de ha (43%), cu termen de finalizare sfârșitul anului 2019, ceea ce reprezintă aproximativ 82% din totalul suprafeței subvenționate de APIA. Până în anul 2020, aceste suprafețe urmând să fie cadastrate în proporție de sută la sută”, a precizat declarat Radu Codruț Ștefănescu, președinte director general al ANCPI.

Prin PNCCF, la finalul anului 2018, erau cadastrate în totalitate 59 de comune din 21 de județe, iar în 2.398 de UAT- uri cu o suprafață de peste 5.000.000 de ha erau în derulare lucrări de înregistrare a imobilelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cee ace privește numărul locuințelor înregistrate, procentul este de peste 80%. Ca urmare a faptului că PNCCF este cuprins în Programul de Guvernare, unde, la Capitolul Administrație Publică, una dintre măsuri este creșterea procentului de locuințe cadastrate și înregistrate de la 40%, la 80%. ANCPI a depășit acest procent, la finalul anului 2018, fiind înregistrate 7.336.384 de locuințe, adică 84% din numărul estimat de 8.707.608, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

De trei ori mai multe extrase de carte funciară, eliberate online

Aproximativ 500.000 de extrase de carte funciară au fost eliberate, în 2018, pe platforma epay.ancpi.ro. Numărul documentelor eliberate online anul trecut a fost de peste trei ori mai mare față de cel înregistrat în anul 2017, când au fost eliberate online 125.434 de extrase de carte funciară.

„Anul trecut, am înregistrat cel mai mare număr de utilizatori care au accesat platforma http://epay.ancpi.ro  - peste 40.000. Este un pas important pentru că îmbunătățirea serviciilor online este în principal în avantajul cetățenilor care evită astfel drumurile la ghișee”, a declarat Radu Codruț Ștefănescu. Documentele, care sunt acceptate în prezent de 18 instituții bancare și nebancare, pot fi obținute în doar câteva minute. Extrasul de carte funciară pentru informare eliberat online costă 20 de lei.

660 de comune, înregistrate din bani europeni

În 2018, au fost începute procedurile de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică în 194 UAT- uri, după ce ANCPI a accesat fonduri europene prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în AXA prioritară 11 din POR 2014-20. Proiectul, al cărui beneficiar este ANCPI, finanțează lucrări de înregistrare sistematică, în 660 de UAT - uri din mediul rural. La începutul lui 2018, valoarea estimată pentru absorbția fondurilor europene a fost de 50 de milioane de lei, iar până la finalul anului, nivelul sumelor atrase de ANCPI a ajuns la 87 de milioane de lei, cu peste 74% mai mult față de suma prevăzută pentru rambursare