Evenimentul Zilei > Actualitate > Cad primele capete în urma tragediei de la spitalul din Constanța. Se solicită și urmărirea penală a lui Raed Arafat
Cad primele capete în urma tragediei de la spitalul din Constanța. Se solicită și urmărirea penală a lui Raed Arafat

Cad primele capete în urma tragediei de la spitalul din Constanța. Se solicită și urmărirea penală a lui Raed Arafat

Premierul Florin Cîţu a anunţat vineri că în urma incendiului soldat cu șapte victime, a solicitat demiterea managerului Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, Stela Halichidis, şi că l-a demis din funcţie pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

Am luat două decizii. În primul rând, l-am sunat pe domnul primar al Constanţei, Virgil Chiţac, şi am cerut să o demită din funcţie pe doamna manager al Spitalului de Boli Infecţioase.

În acelaşi timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe preşedintele ANMCS, care de când a intrat în funcţie nu a mai făcut nicio evaluare şi era în atribuţiile domniei sale să facă evaluări şi în ce priveşte acreditările spitalelor din România”, a afirmat premierul, la Palatul Victoria.

Cîțu se laudă că a dat bani la spitalul din Constanța

El a adăugat că preşedintele ANMCS nu a făcut nicio evaluare „fizică”, „nu a mers la spitale, cu evaluatorii”, ci s-a „bazat doar pe declaraţii pe proprie răspundere” ale managerilor unităţilor sanitare.

„Ultimul ordin care arată un program pentru evaluarea spitalelor a fost semnat în decembrie 2020. S-a încheiat acel program, iar domnul preşedinte nu a făcut acest lucru. Eu îl demit pe domnul preşedinte pentru că este în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi pot să fac acest lucru. Arată clar că nu şi-a dus la îndeplinire atribuţiile pe care le-am dispus în ceea ce priveşte pregătirea valului patru (al pandemiei de COVID-19)”, a spus Cîţu, potrivit Agerpres.

Potrivit premierului, Spitalul de Boli Infecţioase de la Constanţa a beneficiat de fonduri europene în valoare de 22,6 milioane de lei pentru gestionarea crizei sanitare, dintre care au fost folosiţi anul acesta 5 milioane de lei.

AUR solicită urmărirea penală a lui Arafat

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat, vineri, începerea urmăririi penale împotriva şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pe care îl consideră „principalul responsabil moral pentru toate tragediile din ultimii ani petrecute în spitalele din ţară”.

„Raed Arafat trebuie să plece acum! Şi nu doar să plece, ci şi să dea socoteală în faţa legii pentru incompetenţa, iresponsabilitatea lui şi complicitatea lui! Pentru oamenii care au murit în chinuri, sufocaţi şi arşi, pentru suferinţa provocată rudelor lor, vinovaţii trebuie să plătească! Iar mâine ieşim în stradă, aşa cum am făcut-o şi după Colectiv, pentru a ne arăta solidaritatea cu victimele nepăsării guvernanţilor. Ajunge cu atâtea sacrificii pe altarul incompetenţei!”, a declarat copreşedinte AUR George Simion, potrivit unui comunicat de presă.

Vineri dimineaţa a avut loc un incendiu la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, soldat cu şapte pacienţi morţi.

Sursa foto: INQUAM -Daniel Stoenciu