Economistul Adrian Câciu susține că are soluția pentru ca alocațiile dublate pentru copii să intre în plată imediat, iar nu după rectificarea bugetară de la jumătatea acestui an, așa cum propune Guvernul PNL. În opinia sa, întreaga problemă a dublării alocațiilor pentru copii este de natură birocratică și poate fi rezolvată simplă, cu puțină imaginație.
Într-o postare pe Facebook, Câciu a arătat că legea promulgată de președintele Klaus Iohannis poate intra în vigoare imediat și propune ca Guvernul să cheltuie în primele șase luni bugetul repartizat plății alocațiilor pentru copii pe întreg anul, urmând ca la rectificare, Guvernul să pună banii la loc.
„Faptul ca trebuie venit cu suma suplimentară pentru asigurarea dublării alocațiilor se poate regulariza la rectificare, la finalul primului semestru, deoarece până atunci se pot folosi sumele pentru alocații prinse pentru 12 luni. Folosești sumele cuprinse pentru 12 luni, în sase luni (în mare asta și înseamnă să dublezi cuantumul) iar la rectificare suplimentezi sumele”, susține Câciu în postarea publicată pe Facebook. În cazul în care sumele sunt insuficiente, el spune că banii pot fi redistribuiți de la alte capitole bugetare, unde s-au făcut economii.
„În caz că nu îți ajung în ultima luna de execuție bugetara înainte de rectificare (în luna iunie de exemplu) iei din bugetul alocat asistenței sociale ori din economiile de la alte subcapitole (ajutor de reinserție de exemplu sau alte tipuri de sprijin) care la rândul lor sunt bugetate pe 12 luni. În cazul acestei redistribuiri între subcapitole care poate fi făcută intern, prin aprobarea MFP, dacă ai afectat sume de la alte subcapitole, faci regularizarea cu ocazia rectificării. Dacă există restricții privind redistribuirea de sume dintre subcapitole bugetare (deși eu nu am văzut decât între capitole) cuprinse în legea bugetului de stat, dai ordonanță și elimini aceste restricții”, a explicat Câciu.
În opinia sa, exprimată pe rețelele de socializare, întreaga problemă a plății alocațiilor s-ar reduce doar la restricții de ordin birocratic, iar nu la lipsa banilor necesari acoperirii acestor fonduri:
„Adică, cred ca este logic ca poți mai degrabă elimina eventuale restricții birocratice decât de a găsi motive sa nu plătești alocațiile unor copii. Dupa cum puteți înțelege, soluții legale sunt, iar orice afirmație în favoarea prorogarii termenului de acordare a noilor alocații nu își are rostul și e total neprofesionista. În felul acesta, copiii își pot primi alocațiile dublate începând cel mai târziu cu luna februarie și cel mai devreme cu finalul lunii ianuarie. Totul legal, ține doar de a dori să gândești responsabil, proactiv și constructiv și în interes public. Iar copiii se vor bucura ca ai acționat moral și legal și ai arătat ca ei chiar contează pentru tine!”
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dublează alocațiile pentru copii, însă rerepzentanții Guvernului susțin că aceasta nu va fi aplicată mai devreme de jumătatea anului, când va avea loc rectificarea bugetară. Liberalii se plâng că banii sunt insuficienți și că măsura presupune un effort bugetar mult prea mare ca să fie susținut în acest moment.