Cacealmaua creditelor se joacă la Cotroceni

Un singur om poate da peste cap toate strategiile puse pe hârtie în ultima lună de clienţii nemulţumiţi ai băncilor.

Totodată, de acea persoană depinde şi relansarea economică. Traian Băsescu, preşedintele României, are de luat o decizie nu tocmai uşoară. El are de optat între 7,7 milioane de români, cu credite la bănci, şi relansarea economică.

De ce relansarea economică? Pentru că bancherii au un as în mânecă, adică atunci când preşedintele le cere să dea drumul la creditare aceştia pot spune pas. Mai mult, în conturile Finanţelor bate vântul şi au nevoie de sprijinul băncilor pentru a plăti pensii, salarii şi datoriile către firme.

Nu de puţine ori, băncile au oferit dobânzi ridicate la cererile de finanţare ale statului, asta tocmai pentru a arăta cine e şeful. Dar profiturile uriaşe le pot obţine numai dacă firmele sau românii le trec pragul (ceea ce ar putea face ca rotiţele din economie să funcţioneze). Nu ar fi de mirare ca Băsescu să arunce cărţile pe faţă şi să dea câştig de cauză bancherilor în războiul creditelor. O dată pentru a nu fi şantajat de bănci. A doua oară este popularitatea lui, afectată deja de tăierile salariilor din sectorul bugetar, de pe urma căreia 3 milioane de familii de români au veniturile diminuate cu 25% chiar acum. Mare parte dintre aceştia fac parte chiar dintre cei 7,7 milioane de debitori ai băncilor. Pentru ei, şocul va fi unul şi mai puternic dacă Băsescu trimite OUG 50 înapoi în parlament pentru a i se aduce modificări favorabile băncilor.

Rămâne de văzut pentru ce optează preşedintele. Le poate uşura traiul celor 7,7 milioane de români, care vor avea rate mai mici, sau îi poate sacrifica pentru binele tuturor românilor. Balanţa atârnă egal în ambele situaţii. Şi Băsescu are un as în mânecă, cu care poate lua potul, mai ales că bancherii ţin la profiturile lor. Ca un adevărat preşedinte jucător, el le-ar putea flutura bancherilor pe sub nas o taxă de genul "Robin Hood".