Cabinetul Dăncilă, reuniune comună cu Comisia Europeană. Brexit și migrația, pe ordinea de zi. Ce vor face miniștrii demisionari

A mai rămas mai puțin de o lună până când România va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar Cabinetul Dăncilă face ultimele pregătiri.

 

Guvernul Dăncilă se află marți și miercuri la Bruxelles pentru a a participa la reuniunea comună cu Comisia Europeană. Reuniunea Colegiului Comisarilor Uniunii Europene cu guvernul statului membru care urmează să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene este organizată, în mod tradițional, înaintea începerii mandatului la Președinția Consiliului UE. Obiectivul reuniunii este acela de a pregăti viitoarea Președinție și de a discuta prioritățile acesteia, transmite Guvernul.

 

Premierul Viorica Dăncilă va avea întrevederi cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, cu membrii Colegiului Comisarilor, și cu secretarul general al Consiliului UE,  Jeppe Tranhlom-Mikkelsen.

Agenda prim-ministrului Viorica Dăncilă va cuprinde dezbateri privind prioritățile și programul președinției României la Consiliul UE, viitorul Uniunii și schimburi de opinii între membrii Guvernului și cei ai Colegiului Comisarilor pe aspecte referitoare la Cadrul Financiar Multianual, Migrație, Brexit, Piața Unică și Relații Externe.

Alături de Dăncilă se află și miniștrii care așteaptă decizia președintelui Klaus Iohannis în privința parcursului lor în Executiv. Lucian Șova, ministrul Transporturilor, și Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, au fost remaniați de premier, după o decizie a CEx al PSD, însă șeful statului nu a semnat decretele de eliberare din funcție. Ulterior, aceștia au demisionat, însă președintele nu a luat încă o decizie. Mandatul lui Șova expiră joi.

 

Comisarul european Corina Crețu declara, zilele trecute, că membrii Guvernului atacă necontenit Comisia Europeană.

Darius Vâlcov nu pare că vrea să încheie conflictul cu Crețu. De ceva timp, se contrazic pe tema spitalelor regionale din Cluj, Craiova și Iași, care nu au terminate nici studiile de fezabilitate. „Corina Crețu minte prin omisiune”, a spus consilierul explicând că parteneriatul publicprivat, criticat intens de comisarul european, este încurajat și de Comisia Europeană.

Vâlcov a spus că, în afară de schimburile de replici din presă și de pe Facebook, nu a vorbit niciodată cu Corina Crețu, deoarece „era mult prea mic un consilier de stat să fie căutat de un comisar european”.

Crețu a fost ironică cu Vâlcov, care vede „un complot mondial”. „Sunt destul de tristă să văd această atitudine complotistă, am văzut aseară că există un complot mondial”, a spus comisarul european. Crețu a spus că Guvernul Dăncilă atacă din ce în ce mai des Comisia Europeană și le-a recomandat guvernanților să-și canalizeze energia pe proiecte cu bani europeni. „Eu propun guvernanţilor să depună proiecte şi după aceea să acuze Comisia Europeană că nu le implementează”, a spus comisarul.