Evenimentul Zilei > Social > Cabinetul Cîțu a fost sărit. Ministerul Sănătății cumpără vaccin anti-HPV ca să vaccineze gratuit fetele până la 18 ani
Cabinetul Cîțu a fost sărit. Ministerul Sănătății cumpără vaccin anti-HPV ca să vaccineze gratuit fetele până la 18 ani

Cabinetul Cîțu a fost sărit. Ministerul Sănătății cumpără vaccin anti-HPV ca să vaccineze gratuit fetele până la 18 ani

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, deși nu a participat la ședința de guvern fiind membru USR, a anunțat în urmă cu puțin timp că a emis un ordin de ministru. Este legal și decizia luată arată că există alternative în criza momentului.

Mihăilă anunță, printr-un comunicat de presă, că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Potrivit unui ordin de ministru aprobat astăzi, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani.

Încă din luna mai, ministrul Ioana Mihăilă vorbea despre această intenție, incluzând în vaccinarea anti-HPV și băieții. În aceste 4 luni nu a emis ordinul de ministru, dar a făcut-o acum, când USR tot anunță că iese de la guvernare.  În comunicatul de astăzi, despre vaccinarea băieților nu se scrie nimic, ceeea ce înseamnă că nu vor fi vaccinați.

Din păcate, știm din statisticile prezentate în ultimii ani, vaccinarea fetelor anit-HPV nu a fost vreun succes, mulți părinți refuzând injectarea copiilor.

Vaccinarea previne cancerul de col-uterin

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, se precizează în comunicatul MS.

Unde se fac vaccinările

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie.

Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

O nouă achiziție de vaccinuri pentru mai mulți beneficiari

În luna mai, când s-a mai luat în discuție subiectul, ministrul Ioana Mihăilă declara că „putem achiziționa încă de anul acesta până la 90.000 de doze suplimentare de vaccin anti-HPV”, după ce o tranșă de 40.000 de doze de vaccin a fost distribuită săptămâna trecută către direcţiile de sănătate publică din ţară.

Nu știm dacă aceste 40.000 de doze au fost injectate la tot atâtea fete între 11 și 14 ani în aceste 4 luni. Dar acum s-a creat cadrul legal pentru a avea mai mulți beneficiari și pentru o nouă achiziție.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: