Editura Evenimentul si Capital

Ca un banal politruc român, Klaus Iohannis se leapădă de Guvernul Meu acum, cînd Guvernul Dacian Cioloș e un dezastru! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 36 Comentarii | 4634 Vizualizari

Prezent la Timişoara, la o sindrofie, Klaus Iohannis a ţinut un discurs în care, pentru prima dată după 17 decembrie 2016, s-a referit la Guvernul Cioloş:

„Sînt lucruri care mă nemulţumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolvă pe scena publică. Unii au vorbit despre acest guvern ca şi cum ar fi «al meu». Nu e guvernul meu. Acest guvern a fost o soluţie, pînă la alegerile din toamna acestui an, generată de o situaţie de criză şi la care au subscris cele mai importante partide politice. ” În mod obișnuit indiferentă la viața și activitatea Președintelui, Presa a difuzat, totuși, cu generozitate acest citat din Discurs, plasîndu- l sub semnul Lepădării lui Klaus Iohannis de Guvernul Dacian Cioloș. Într-adevăr, ieșirea lui Klaus Iohannis din tăcerea sa solemnă de cavou nelocuit pentru a măcăni textul de mai sus are semnificația unei disocieri de ultimă oră de Guvernul tehnocrat.

A rămîne însă la atît ar fi pentru analist o mare greșeală.

Intervenția publică de la Timișoara trebuie radiografiată atent pentru a înțelege ceva nu numai din felul de a fi al lui Klaus Iohannis, dar și din moravurile moldo-valahe ale politicianismului românesc de azi.

Carmen Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene în Guvernul Dacian Cioloş, instalat la Palatul Victoria, şi-a dat demisia. Anterior, a demisionat din Guvern ministrul Muncii. Dacă ne gîndim la zăpăceala din domeniul Culturii, ar trebui să se pregătească de plecare şi Vlad Alexandrescu.

Ţinte ale criticilor din toate părţile sînt şi alţi demnitari: ministrul Sănătăţii, ministrul Justiţiei, al Agriculturii. Ministrul ministerului fantezist pentru Consultare Publică si Dialog Civic nu e în pericol să fie demis sau să-şi dea demisia. Şi asta din simplul motiv că ministrul a fost dat dispărut la puţin timp de la instalarea noului Guvern. Demisia lui Carmen Aura Răducu primeşte o semnificaţie crucială pentru experimentul numit Guvernul Dacian Cioloş.

Ministrul şi-a dat demisia la cererea premierului. Asta înseamnă, deşi Dacian Cioloş se poartă cu fosta colegă cu mănuşi, că demnitarul a eşuat în administrarea domeniului. Domeniul nu e însă Sportul sau IT-ul românesc. Domeniul e Administrarea Fondurilor Europene.

Guvernul Dacian Cioloş a fost poreclit Guvernul birocraţilor de la Bruxelles.

Unii i-au zis aşa din motive critice.

Alţii, cei mai mulţi, i-au zis aşa din motive de simpatie.

După Guvernarea politicienilor băştinaşi, cu orizonturile privirii frînte de graniţele naţionale, a venit la Palatul Victoria Guvernul tehnocraţilor de la Bruxelles, cu presupuse orizonturi ale privirii trecînd dincolo de fruntarii, atingînd inevitabil graniţele Uniunii Europene. Nimic nu e mai pe măsura unui Guvern de la Bruxelles decît administrarea fondurilor europene.

Ei bine, tocmai la administrarea fondurilor europene a zbîrcit-o Guvernul Dacian Cioloş. De mai mult timp, Guvernul Dacian Cioloş dă semne de prăbuşire continuă şi inevitabilă. De mai mult timp, Guvernul Dacian Cioloş ne demonstrează în chip zdrobitor eşecul experimentului numit Guvern tehnocrat independent politic.

Aşa cum am scris chiar din clipa instalării, Guvernul Dacian Cioloş e o premieră în Istoria României postdecembriste.

Celelalte două guverne – Theodor Stolojan şi Mugur Isărescu – au fost într-adevăr, guverne de tehnocraţi, dar n-au fost guverne independente politic.

Guvernul Stolojan, alcătuit din FSN şi PNL, a beneficiat în Parlament de sprijinul asumat al majorităţii întruchipate de cele două formaţiuni.

Guvernul Mugur Isărescu, deşi condus de un independent, a beneficiat de sprijinul majorităţii parlamentare de la vremea respectivă – CDR şi PD. Guvernul Dacian Cioloş a fost din start un Guvern proclamat independent de partide.

Desigur, el a trecut prin Parlament cu un vot covîrşitor.

Da, dar nici la vot, nici după aceea, Guvernul Dacian Cio loş n-a fost asumat făţiş de PSD sau de PNL.

Indiscutabil, Guvernul Dacian Cioloş a fost şi este o catastrofă. Bietul Dacian Cioloş s-a zbătut şi se zbate să ţină acest Guvern pe linia de plutire.

Dar pentru ca un Guvern să nu ia apă, ca şi în cazul unei nave, singur Căpitanul nu ajunge. E nevoie ca şi ceilalţi membri ai echipajului să fie dacă nu buni, atunci măcar în limitele minimului profesionalism.

Cu mici excepţii, datorate unor prestaţii anterioare, membrii Guvernului Dacian Cioloş sînt habarnişti în materie de administrare a domeniului.

Poate în profesia lor unii dintre ei sînt mari specialişti, deşi nu văd ce mare specialistă în Justiţie e Raluca Prună, simplă traducătoare la Departamentul juridic al Uniunii Europene.

Administrarea unui domeniu, fie acesta şi al Tomberoanelor dintr-un cartier bucureştean, presupune nu specialişti într-un domeniu, ci specialişti în administrarea unui domeniu.

În chip pervers s-a contrapus Guvernul de tehnocraţi Guvernului politic, făurindu-se imaginea absolut falsă a Guvernului de politicieni ca alcătuit din politicieni în genul bucătăreselor de colhoz promovate miniştri. Nimic mai fals decît aceasta.

Chiar şi în regimul Ceuaşescu, din rîndurile demnitarilor au început să dispară politrucii fără o profesie bine conturată.

Toate marile partide politice din prezent au însemnată bază de cadre tehnocrate.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI