După cazul deputatului PSD, Cătălin Rădulescu, care a prejudiciat imaginea Parlamentului prin declarațiile sale șocante, deputații au hotărât să elaboreze un set de reguli
Cătălin Rădulescu șoca opinia publică, în martie, lăudându- se că are acasă o armă de la Revoluție și ar trage cu ea în protestatarii din Piața Victoriei. Manifestanții au rămas neîmpușcați, iar el a fost suspendat din PSD. Tot el s-a plâns că nu îi ajunge salariul de parlamentar nici măcar să își cumpere un pantof, pentru că îi cheltuie pe costume. Un alt caz recent este cel al senatorului PSD, Liviu Tit Brăiloiu, care a fost filmat când a arătat degetul mijlociu în timp ce ieșea din sala de plen.
Regulamentul Camerei Deputaților nu prevede sancționarea acestor derapaje. Astfel, vicepreședintele Comisiei juridice, deputatul PSD, Oana Florea, alături de alți deputați socialdemocrați și din ALDE au inițiat un proiect în acest sens.
Copie franceză
Surse din Comisia juridică au declarat, pentru EVZ, că „acest cod e de inspirație franceză aproape în totalitate. Colegii s-au străduit, au tradus de acolo, au adaptat.”
„Cunoșteam ceva din legislația belgiană și franceză cu privire la asta, m-am informat și cu privire la normele europene și am încercat să redau cât se poate de mult din codurile de conduită ale altor țări. Practic, se referă la legalitate, integritate, independență, obiectivitate, vestimentație, limbaj, cam asta e peste tot” a spus Oana Florea pentru EVZ.
Întrebată dacă acest cod a fost elaborat și pentru situații precum cea a deputatului Rădulescu, Florea a punctat că „da, tocmai de aceea cred că era necesară adoptarea unui astfel de cod de conduită, pentru că acolo e stipulat clar și coerent atât norme cu privire la decența vestimentară, cât și la utilizarea unui limbaj corespunzător funcției”.
Ea a adăugat că „dorim ca Parlamentul să aibă și el rolul lui, să fie respectat și să impună respect prin atitudinea membrilor lui.”
Astfel, o prevedere stipulată în codul de conduită este ca „deputații și senatorii au obligația ca prin acțiunile desfășurate să nu aducă prejudicii imaginii și reputației Parlamentului.”
Acest cod de conduită a fost solicitat și de către Raportul de monitorizare al Comisiei Europene (MCV). „Astăzi (ieri - n.r) a fost și întâlnirea cu primvicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și chiar i s-a adus la cunoștință că una din condiții a fost îndeplinită”, a subliniat Oana Florea.