Evenimentul Zilei > Actualitate > Bye bye plague? Injecţie-minune cu efect în 20 minute. Pariu cu viaţa şi moartea
Bye bye plague? Injecţie-minune cu efect în 20 minute. Pariu cu viaţa şi moartea

Bye bye plague? Injecţie-minune cu efect în 20 minute. Pariu cu viaţa şi moartea

În timp ce se pregătea să-l anunţe pe soţul unei paciente care avea Covid-19 că nu mai poate face nimic pentru aceasta, doctorul Hooman Poor de la Mount Sinai Hospital (New York) a decis să rişte şi să folosească o schemă de tratament care în mod uzual se aplică în alte cazuri.

Daily Star anunţă că, pus într-o situaţie în care variantele de salvare a muribundului nu mai erau prea multe, doctorul a decis să parieze pe un medicament care se administrează celor loviţi de accidentele vasculare cerebrale (AVC).

Pornind de la o teorie recentă care arată că la cei mai bolnavi dintre pacienți micile cheaguri de sânge înfundă plămânii, Poor și-a asumat un risc și a folosit medicamentul.

„Mi-am spus: «ce avem de pierdut, de fapt?». Atunci am decis să nu-i dau doar un medicament care subţiază sângele, ci unul pentru cheaguri”, a declarat doctorul american.

De altfel, teoria amintită a căpătat popularitate după ce omologii chinezi au descoperit că analizele sângelui arătau o prezenţă însemnată a cheagurilor la anumiţi pacienţi, astfel încât ştiau cine are nevoie mai repede de ajutor.

Deși medicamentele care subţiază sângele sunt folosite în încercarea de a preveni formarea cheagurilor de sânge, Dr. Poor și-a asumat un risc și a folosit un medicament numit TPA (n.r. – activatorul plasminogen al țesuturilor este o proteină implicată în descompunerea cheagurilor de sânge; este o proteină serină găsită pe celulele endoteliale, celulele care aliniază vasele de sânge), care mai degrabă sparge cheagurile în loc să le prevină.

La douăzeci de minute după injecţie, nivelurile de oxigen ale pacientei au început să crească, dar totuşi, acest aspect nu fost semnalat mult timp.

„Pacienta s-a simţit mai bine, dar apoi a început să se simtă rău. Cel mai probabil am spart cheagul, dar la ea s-au format din nou”, a completat Poor, care în acel moment a decis să-i dea o doză mică de tPA timp de 24 ore împreună cu un medicament pentru subţierea sângelui.

Tratamentul a prelungit viaţa femeii cu doar câteva zile, aceasta fiind răpusă din cauza altor complicaţii apărute pe parcurs.

Doctorul de la Mount Sinai Hospital (New York) a mai tratat patru pacienţi cu aceeaşi abordare terapeutică.

Unul a murit din cauza unui infarct provocat de numeroasele cheaguri, dar ceilalţi trei, aflaţi în stare critică, au rămas conectaţi la ventilatoare şi dau semne de revenire.

În acest context, Poor a făcut apel pentru efectuare unui studiu urgent cu privire la schema de tratament folosită de el.