Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a criticat măsurile primarului general al Capitalei, Gabriela Firea de a declara insolvența RADET. Liberalul consideră că acest lucru va duce la insolvența ELCEN, la pierderea a peste 180 milioane de euro bani europeni nerambursabili pentru reţeaua publică, cât şi creşterea facturilor.
"Vrem să tragem un semnal serios de alarmă în ceea ce priveşte decizia proastă de a determina intrarea în insolvenţă a RADET, care astăzi este foarte posibil să aibă un prim efect intrarea în insolvenţă a ELCEN şi de aici înainte se pot întâmpla foarte multe lucruri nedorite pentru bucureşteni", a spus Buşoi, joi, într-o conferinţă de presă.
Șeful PNL București e de părere că prin deciziile luate de primarul Gabriela Firea, Bucureştiul se întoarce în anii '90.
"După părerea mea, impresia pe care o avem este aceea că ne întoarcem cumva în timp în anii '90. În timp ce Clujul face festivalul Untold, doamna Firea interzice manifestările civice în Kiseleff, în timp ce Timişoara câştigă titlul de Capitală Culturală Europeană, în Bucureşti ne ducem către blocaj şi insolvenţă, în timp ce toate capitalele europene insistă pe parteneriat public-privat, pe atragerea de investitori privaţi, în Bucureşti singura idee este aceea de a înfiinţa încă o companie publică, o companie care în mod total netransparent să gestioneze banii şi să construiască locuinţe. Cred că este un semnal de alarmă foarte important şi în timp ce multe din administraţiile publice din România grăbesc pasul către Europa, Bucureştiul coteşte către Voluntari şi, fără să vreau să jignesc pe locuitorii Voluntariului, din punct de vedere administrativ cred că este un lucru grav, nu este o laudă faptul că ne îndreptăm spre acel model administrativ la Bucureşti, este un lucru de ruşine", a explicat Buşoi.
El a susţinut că decizia de intrare în insolvenţă este cea mai proastă opţiune pentru RADET şi a prezentat mai multe soluţii pentru situaţia regiei.
"Primăria putea să plătească datoria aceea urgentă pe care există hotărâri definitive şi irevocabile de 250 de milioane de lei şi să reeşaloneze pe termen lung şi să se ţină de acea reeşalonare restul datoriei principale şi să vedem dacă puteau fi şterse penalităţile; a doua opţiune era aceea de a redeschide discuţia pe fuziunea RADET - ELCEN şi să facă o societate integrată şi să stingă în felul acesta datoriile; a treia opţiune era să desfiinţeze cu totul RADET şi să facă un RADET 2 nou, curat sau să meargă către serviciul primăriei care apoi să facă o procedură competitivă pentru a delega acest serviciu; a patra soluţie - de a duce RADET în insolvenţă sub pretextul că se protejează temporar de creditori, de popririle de conturi, dar în realitate aducând cu sine foarte multe riscuri şi foarte multe probleme. Din cele patru soluţii a fost aleasă cea mai proastă. RADET nu are ce să obţină din insolvenţă. Cel mult o să vină un administrator care o să facă un plan pe hârtie şi o să mai disponibilizeze nişte oameni", a explicat liberalul.
Cristian Buşoi a vorbit şi despre riscurile intrării RADET în insolvenţă.
"RADET, odată intrat în insolvenţă, are zero şanse să-şi ia licenţă de funcţionare. RADET în insolvenţă are zero şanse să obţină în mod oficial contractul de delegare a serviciilor pentru alimentarea cu apă caldă şi căldură a populaţiei, funcţionând pe o decizie din anii '90. Ceea ce este mai grav, criminal, în opinia mea, este că va condamna bucureştenii să plătească în continuare ani de zile facturi umflate cu 30 - 40% pentru pierderi şi nu mai are şanse să mai obţină bani europeni. (...) Riscăm să pierdem peste 180 de milioane de euro bani nerambursabili care s-ar fi investit în reţeaua publică pe această decizie neinspirată", a explicat el.
Liberalul a susţinut că prin această decizie primarul general s-a "spălat pe mâini" de responsabilitate.
"Ceea ce doamna Firea a obţinut prin această decizie este că s-a spălat pe mâini de responsabilitate, dar a şi aruncat ligheanul cu apă pentru că în acest moment situaţia poate deveni incontrolabilă, va genera insolvenţa ELCEN zilele acestea, nervozitate şi neîncredere la producătorii de gaz, la distribuitori şi se va intra într-o situaţie în care coordonarea trebuie să fie atât de fină şi bună pentru a evita orice fel de accident major încât cred că acea situaţie nu va putea fi gestionată de doamna primar general şi echipa din jurul domniei sale", a conchis Buşoi.