Bușoi: Guvernul Boc a ajutat la separarea electoratului dreptei, de stânga, mai mult decât guvernul Tăriceanu

Bușoi: Guvernul Boc a ajutat la separarea electoratului dreptei, de stânga, mai mult decât guvernul Tăriceanu

Guvernul Boc a ajutat la separarea electoratului dreptei, de stânga, mai mult decât guvernul Tăriceanu, consideră Cristian Bușoi, candidat la președinția PNL.

Reporter: Este o criză politică in PSD, este PNL pregătit să-si asume o guvernare acum?

Cristian Bușoi: Este o discuție importantă la care PNL trebuie să reflecteze serios și să consulte și baza partidului. Nu ştiu dacă PNL trebuie să se arunce neapărat cu capul înainte pe subiectul ăsta. PSD a promis ce nu se putea face şi acum nu mai ştie cum să spună că de fapt ce a promis, nu se poate. Dar, da, PNL poate susţine o guvernare, are profesionişti în administraţie cu care poate guverna serios şi echilibrat.

R: Discutia din PNL a fost o discutie in spatele usilor inchise, nu credeti ca era nevoie de o discutie deschisa intre candidati sa se vada clar, cine, ce vrea cu PNL? Ce sustine Busoi, ce sustine Orban ?

Ne puteți urmări și pe Google News

C.B.: Păstrez chemarea lui Ludovic Orban la o dezbatere publica, ca să discutăm faţă în faţă să vedem cine are soluţii mai bune pentru viitorul PNL. De altfel, prezentarea motiunilor in interior s-a facut deja si aceasta discutie trebuie purtata si pentru electoratul din afara PNL, pe care vrem sa-l recastigam. Răspunsul lui Ludovic Orban că PNL nu are nevoie de dezbatere, este doar o strategie politică care nu ajută cu nimic PNL. Ludovic Orban este un bun coleg de partid, dar asta nu-l face un bun lider al PNL. Un lider al PNL are nevoie mai mult decât să socializeze cu partidul, are nevoie de o viziune nouă pentru PNL, iar Ludovic Orban nu a arătat nicio viziune şi s-a înconjurat de lideri ca Ilie Bolojan, Gheorghe Falca despre care chiar Ludovic Orban spunea că sunt răspunzători pentru eşecul PNL. Asta  confirmă că nu va duce PNL mai departe decât unde este acum.

Problema nu este dacă Orban este mai simpatic, decât Buşoi sau invers, ci dacă Orban sau Busoi văd clar drumul PNL în faţă. Şi cred că eu am o viziune clară despre două lucruri : 1 - despre echipa pe care mă bazez, sunt  oameni cu vederi noi şi 2 - despre împărţirea electoratului în două, între PNL şi PSD. PNL cu reducerea cotei unice, PSD cu impozitul pe gospodărie; PNL cu ideile învechite, PNL cu idei pentru viitor. Trebuie să luptăm pentru separarea asta.

R: Vi se reproşează ca nu sunteti suficient de charismatic. Credeţi că puteţi fi liderul de care PNL are nevoie acum?

C.B.: Înţeleg că mi se reproşează că nu-s mai tupeist, că nu sar la bătaie la dl Ciuvică. Dar întreb: nu ne-am săturat de bătăuşi, povestitori, gargaragii care vorbesc mult, spun puţin şi nu fac nimic ?  Da, îmi asum că dacă voi convinge oamenii, îi voi convinge cu o seriozitate şi o idee clară, nu cu vorbe mari si goale şi niciodată nu o să mă vedeţi cântând pe la mese. Dincolo de asta, niciunul unul dintre liderii PNL nici eu, nici dl Orban nu este mai sus decât partidul ca încredere. Eu am potenţial de creştere mai mare, deşi trebuie să cresc şi notorietatea.

R: Ce înseamnă anti-populist ?

C.B.: Populismul înseamnă renunţarea la echilibru şi exacerbarea dorinţei publicului pentru răspunsuri uşoare la probleme grele pentru câştig uşor de voturi. Ideea că salariile pot creşte peste noapte, că statul este dator să dea, că străinii ne vor răul, că Uniunea Europeană profită de pe urmă noastră şi mai bine o desfiinţăm, ideea că toţi oamenii de afaceri fură şi trebuie băgaţi la închisoare pentru că oricum ştiu ei de ce.  O societate tulburată, condusă de demagogi care de fapt nu au o soluţie, doar aţâţă frustrări şi temeri.

M-au întrebat oamenii din partid ce le promit eu ca politician : le promit că o să le spun în faţă când nu se poate şi ce se poate şi nu o să caut să mă bat pe burtă cu oamenii şi nu o să fiu demagog. Le promit că o să rămân serios şi îi las pe oameni să judece dacă merit să mă susţină sau nu. Nepopulist înseamnă seriozitate şi asumare.

R: Ati părut meu un lider în umbra altora, a preşedintelui Iohannis, unii vă acuză că sunteţi omul sistemului, că  sunteţi susţinut de SRI?

C.B.: Lipsa mea de replică în multe situaţii şi felul meu mai liniştit, fără scandal au făcut să fiu etichetat ca un omul cuiva mai puternic. Mereu în spatele meu s-a văzut o umbră mai mare, iar „omul sistemului” este o scorneală care s-a lipit tocmai că am tăcut.  Nu este nimeni în spatele meu, sunt eu cât pot fi în acest moment al vieţii mele şi garantez că îmi păstrez mereu echilibrul și ideile proprii. Sunt un politician care judecă cu propriul cap şi stau pe picioarele mele.

R: Care este diferenta esentiala dintre dvs si Ludovic Orban, cu ce veti conduce mai bine PNL?

C.B.: Spre deosebire de Ludovic Orban vin cu mai multă seriozitate și cu mai multă substanță, sunt mai echilibrat, nu spun una și alta fac. Sunt coleg cu Ludovic Orban, dar cred că Ludovic Orban face exact ce critică: critică și înființarea Alianței DA și înființarea USL, dar este mereu în prima linie politică și cu DA și cu USL; critică oamenii impuși de la centru, filialelor, dar s-a înconjurat chiar de oameni impuși de la centru organizatiilor locale; evident critică vechea conducere a PNL, despre care spunea că “unde nu este cap, este vai de picioare” , dar s-a înconjurat chiar de liderii vechii conduceri.

R: Nu vi se pare că apariţia prea des la Antena3 v-a etichetat ca un USL-ist? Ca un om apropiat de PSD?

C.B.: Nu înţeleg de ce nu spune nimeni de câte ori am apărat PNL - şi pe Ludovic Orban şi pe Cătălin Predoiu și pe mulți colegi - la Antena3 sau asta nu contează? PNL are nevoie să-şi dea mesajele şi acolo, nu putem inventa televiziuni. Şi până la urmă, când ai ceva de spus ca politician, spui şi dacă eşti întrerupt, revii de două, de nouă ori, până când ai spus şi cu asta basta. Antena3 nu este mai mult decât un mediu de presă: nu mă las nici amăgit de blândeţea Antenei3, nici frustrat de criticile Antenei3.

R: Şi legat de USL, de faptul că aţi părut mereu apropiat de USL ?

C.B.: Este mai uşor să vezi greşelile developând filmul, decât atunci când joci în film. Acum 6 ani, Traian Băsescu controla tot mişca în România, iar PNL nu conta ca Opoziţie. Crin Antonescu a luat singura decizie politică corectă făcând USL. Am crezut în alianţa contra lui Traian Băsescu , dar nu ne-am dat seama atunci cât de rău ne-a făcut apropierea de PSD.

Nu există negociere cu PSD, PSD este duşmanul politic total al PNL, şi nu doar ideologic, că oamenii cred tot mai puţin în ideologii.  Alunecarea PSD spre centru prin interesul aparent pentru reducerea taxelor, lasă PNL fără electorat, pentru că mută PNL spre o zonă de electorat fragmentat care are tendinţa de a respinge în bloc politica, adică inclusiv PNL. Dacă PNL nu împarte electoratul în două, proPNL şi proPSD, PNL nu-şi revine din letargie.

R: Cum mai poate PNL să se opună eficient PSD, pare că PNL nu mai contează acum?

C.B.: Este esenţial PNL să reimpună polarizarea cu PSD şi asta înseamnă trei zone: bătălia contra populismului pe tema legii salarizării şi a impactului salarizarii bugetare asupra mediului privat, familia tradiţională şi Justiţia. Din păcate PNL, a pierdut avantajul legat de economie.  Nu avem destul curaj să ne luăm de PSD,  și să spunem oamenilor că salariile sunt un balon umflat cu pompa și nu există o corectă judecată economică în spate.

R: „Tăierile” guvernului Emil Boc au fost mereu un subiect de dispută, ce opinie are acum PNL, după fuziunea PNL și PDL?

C.B.: Guvernul Boc a ajutat la separarea electoratului de dreapta, de electoratul de stânga mai mult decât guvernul Tăriceanu.  Guvernul Tăriceanu a fost un guvern al redistribuţiei câştigurilor naţionale din urma creşterii economice şi a creşterii aparatului de stat.  Guvernul Boc, cu toate reproşurile ce i se aduc, a avut curajul să înceapă un proces de examinare a costurilor pe care statul le împinge către mediul privat.  Punctul comun al celor două guverne este însă apărarea cotei unice, chiar într-un moment de criză şi promovarea şi continuarea unor reforme instituţionale care au ajutat la integrarea în UE.