Bursa regională, soluţie pentru energia ieftină

Importul energiei ieftine din alte ţări sud-est europene, în special dintre cele care nu au aderat la Uniunea Europeană, ar putea duce la diminuarea facturilor la curent.

Ideea înfiinţării unei Burse regionale de profil, care să faciliteze accesul acestei energii în România, sub coordonarea OPCOM, operatorul pieţei locale de electricitate, datează de mai mulţi ani, însă lipsa unor acţiuni concrete a îndepărtat tot mai mult termenul de realizare a acestei intenţii.

„Ţările din regiune încep să aibă propriile Burse de electricitate, iar integrarea lor întro platformă coordonată de la Bucureşti devine tot mai dificilă“, consideră directorul Direcţiei Politici Energetice din Ministerul Economiei, Alexandru Săndulescu. Totodată, înfiinţarea unei astfel de Burse regionale contravine intereselor producă torilor români, care vor fi dezavantajaţi pe o platformă unde preţurile vor fi trase în jos de energia din zonă. „În ţară, va veni o energie mai ieftină, ceea ce e în defavoarea producătorilor locali de energie“, a admis Mircea Meteş, şeful Diviziei Tranzacţii cu Energie din Nuclearelectrica.

La rândul său, directorul de dezvoltare al Electrica, Cătălin Stancu, a precizat că OPCOM va avea capacitatea de a se extinde ca Bursă regională numai după ce tarifele reglementate vor fi eliminate, întreaga cantitate de electricitate se va tranzacţiona pe Bursă, iar preţurile vor fi formate exclusiv de piaţă. Acest lucru nu este posibil, însă, mai devreme de 2010, potrivit intenţiilor Autorităţii de Reglementare.