Municipalitatea vrea să paseze la nivel local obligaţia montării panourilor de avertizare privind încadrarea clădirilor cu risc seismic de gradul I.
Administraţiile de sector vor fi cele care vor umbla din imobil în imobil pentru a le decora cu noile „buline roşii“ - în fapt, nişte panouri de avertizare cu privire la riscul seismic de gradul I. Iniţiativa se regăseşte într-un raport de specialitate comandat de Municipalitate şi implică în această problemă atât proprietarii, cât şi administratorii spaţiilor publice cu altă destinaţie.
Prin urmare, Consiliul General al Municipiului Bucureşti va supune în şedinţa de mâine delegarea acestor atribuţii către consiliile locale.
Sectorul 1 este cel mai bogat în clădiri cu grad seismic ridicat În Bucureşti există, în total, 386 de astfel de imobile, cele mai multe în sectorul 1 (126). Singura administraţie care nu deţine clădiri cu grad seismic ridicat este cea din sectorul 6. „Pentru a se asigura operativitate în montarea acestora, considerăm oportun ca acţiunea să fie organizată în cadrul fiecărui sector“, se arată în proiect. Tot aici sunt identificate şi sursele de finanţare privind realizarea şi fixarea acestor panouri.
„Din venituri proprii ale autorităţilor administraţiei publice locale, prevăzute la capitolul de cheltuieli «Ordine publică», subcapitolul «Protecţie civilă şi protecţie contra incendiilor», precum şi din alte surse legal constituite, pentru clădirile de locuit“. La aceasta ar trebui să contribuie proprietarii şi, după caz, administratorii, pentru spaţiile publice cu altă destinaţie“. Avertizarea, o dispută politică Proiectul de hotărâre vine la scurt timp de la declaraţia ministrului dezvoltării lucrărilor publice şi locuinţelor, Laszlo Borbely, care, la sfârşitul lunii ianuarie, aducea acuze administraţiei sectorului 1 privind nemontarea „bulinelor“. „Primăria Sectorului 1 este singura din cele şase zone administrative ale Bucureştiului care nu a marcat cu buline roşii clădirile cu risc seismic, deşi era obligată să facă acest lucru încă de anul trecut“.
Primarul Andrei Chiliman a reacţionat, invocând aspectele legale: „Competenţele privind identificarea şi marcarea clădirilor cu risc seismic din Bucureşti revin exclusiv Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Ministrul Borbely nu cunoaşte legea. În loc să facă declaraţii politice, mai bine s-ar apuca să consolideze blocurile“, declara acesta.
Municipalitatea susţine că trecerea acestor obligaţii în sarcina administraţiilor de sector ar uşura din procedurile greoaie care trebuie parcurse pentru începerea lucrărilor de consolidare.